EN

Kadrovske rešitve za poslovne uspehe!

Nov pravilnik o premeščanju bremen za zmanjšanje kostno-mišičnih bolezni pri delavcih

25.04.2024
Novi Pravilnik o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen se bo začel uporabljati 1. avgusta 2024.

Pravica do odklopa

17.04.2024
Ena izmed novosti, ki jo prinaša novela Zakona o delovnih razmerjih je pravica do odklopa.

Razkritje podatkov o obveznih socialnih prispevkih

12.04.2024

Kako preveriti, če je vaš delodajalec poravnal vse vaše davčne obveznosti iz naslova obveznih prispevkov za socialno varnost?


Operater na strojih (m/ž) - Ljubljana

Si želite zaposlitve v okolju s sodobno tehnološko opremo in urejenimi proizvodnimi prostori? Potem ne odlašajte s prijavo!

Delo v proizvodnji (m/ž) - Grosuplje

Zaposlite se direktno v podjetju z dolgoletno tradicijo in odličnimi izdelki! Lokacija: Grosuplje.

Elektro vzdrževalec (m/ž) - Grosuplje

Za našega naročnika iščemo novega sodelavca za zasedbo delovnega mesta Elektro vzdrževalec m/ž. Pogodba bo sklenjena direktno pri podjetju za nedoločen čas. Podjetje je pripravljeno zaposliti tudi začetnika.

Ličar v proizvodnji (m/ž) - Ljubljana

Za našega naročnika Danfoss Trata d.o.o. v Ljubljani iščemo Ličarja m/ž v proizvodnji ventilov za centralno ogrevanje. Zaželena je izobrazba ali izkušnje na področju ličarskih del.

Operater na liniji (m/ž) - Kranj

Zaposlite se v okolju s sodobno tehnološko opremo in urejenimi proizvodnimi prostori!

Preddelavec / operater (m/ž) - Ljubljana

Uspešno in ugledno mednarodno podjetje išče okrepitve! Če ste tehnično naravnani in pripravljeni za delo v več izmenah, se prijavite prek portala ali pošljite prijavo na ursa@atama.si. Za več informacij smo vam na voljo na 01 230 086 5 / 041 997 760.

Proizvodni delavec (m/ž) - Kranj

Za našega naročnika, mednarodno uspešnega proizvajalca prehrambenih izdelkov, iščemo več proizvodnih delavcev.

Samostojni električar (m/ž) - Portorož

Podjetje z 20-letno tradicijo na področju izvajanja električnih inštalacij, v svoje vrste vabi samostojnega električarja! Delo poteka na terenu, v eni izmeni, plača po dogovoru.

Čistilec proizvodnih prostorov (m/ž)

Za našega naročnika, uspešno proizvodno podjetje, iščemo Čistilca proizvodnih prostorov (m/ž). Zaposlitev bo sklenjena direktno pri podjetju.

Servisni tehnik (m/ž)

Podjetje Stöcklin Logistics AG v svoje vrste vabi sodelavce, ki bodo soustvarjali nov Kompetenčni programski center v Ljubljani.

Team leader - PLC programer (m/ž) - Ljubljana

Podjetje Stöcklin Logistics AG v svoje vrste vabi sodelavce, ki bodo soustvarjali nov Kompetenčni programski center v Ljubljani.

PLC programer (m/ž) - Ljubljana

Podjetje Stöcklin Logistics AG v svoje vrste vabi sodelavce, ki bodo soustvarjali nov Kompetenčni programski center v Ljubljani.

Posluževalec CNC stroja (m/ž) Gorenjska

Iščete zaposlitev za nedoločen čas? Želite delati v urejenem okolju, kjer skrbijo za varnost in čistočo? Potem ne odlašajte s prijavo in se pridružite prijetnem kolektivu!

Vzdrževalec avtomatiziranih linij (m/ž)

Za ugledno podjetje Danfoss Trata v Ljubljani iščemo Vzdrževalca avtomatiziranih montažnih linij m/ž. Delo poteka večinoma v 1 izmeni.

Proizvodni delavec (m/ž) - Ljubljana

Vas veseli delo s stroji in orodji? Si želite nadgraditi kariero in iz proizvodnega delavca napredovati v operativnega tehnologa? V kolikor ste se prepoznali v opisu, vas pozivamo k prijavi!

Elektro vzdrževalec (m/ž) - Kranj

Za mednarodno uspešno podjetje, ki nenehno investira v razvoj proizvodnje, iščemo elektro vzdrževalca m/ž v Kranju. Pogodba bo sklenjena direktno pri podjetju za nedoločen čas. Delo je primerno tudi za začetnike.

Orodjar (m/ž) - Ljubljana

Uspešno mednarodno priznano podjetje išče Orodjarja! Delo poteka v 2 izmenah v Ljubljani.

Programski inženir (m/ž) - Ljubljana

Podjetje Stöcklin Logistics AG v svoje vrste vabi sodelavce, ki bodo soustvarjali nov Kompetenčni programski center v Ljubljani.

Komisionar BTC (m/ž) - Ljubljana

Če vas delo v skladišču veseli in imate željo po dolgoročni zaposlitvi v uspešnem slovenskem podjetju, se čim prej prijavite na naš oglas. Lokacija: Ljubljana

Študentsko delo : Promocije po nakupovalnih centrih

Vrhunska ekipa išče pridne, zanesljive, komunikativne in energične študente/ke za promocijo magazina za otroke (otroški kotiček) na stojnicah v nakupovalnih centrih po celi Sloveniji. 


PRODAJA (prodajalka ali prodajalec)

Trgovina Atelier Rebul (City park in/ali Interspar Vič) išče okrepitve pri prodaji. 


Študentsko delo: delo na vrtu (Ljubljana - Rudnik)

Študentsko delo se opravlja za podjetje Bauhaus v Ljubljani na Rudniku.

Študentsko delo: delo na blagajni (Ljubljana - Rudnik)

Študentsko delo se opravlja za podjetje Bauhaus v Ljubljani na Rudniku.

Delo v nakladalni coni (Bauhaus)

Trgovina Bauhaus išče kandidata za delo v nakladlni coni.

Obračun bolniska

Pozdravljeni, na bolniski sem od 28.11.2023 in se vedno traja …(razlog je rak na dojki). Sem redno zaposlena za nedolocen cas. Razen prvi mesec imam obracunano bolnisko po 80%. Ali ni tako, da se po 90 dneh bolniske procent za obracun place poveca za 10%, tako bi ce prav razumem biti morala placa za mesec marec 2024 obracunana po 90%? Meni so jo obracunali 80% … Hvala za info ze vnaprej in lep pozdrav


Odpoved delavcu v času delne zmožnosti za delo

Do 1.7.2024 sem polovično v bolniškem staležu (4 ure na dan). Delodajalec mi je vročil odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga. Ali mi delovno razmerje preneha po poteku odpovednega roka ali šele po tem, ko bom polno zmožen za delo torej 8 ur?

Odpoved v prvem mesecu zaposlitve

Pozdravljeni.
V zacetku meseca sem podpisalapogodo o zaposlitvi za dolocen cas za 9 mesecev. Sedaj pa delam 2 tedna in ugotovila sem,da to delo ni zame.Ali lahko po 15dneh od podpisa pogodbe dam odpoved,ter ali imam zaradi tega kaksne stroske zaradi prehitre odpovedi,da mi delodajalec rece nor, da moram zato zdravniskega placati ali da mi nebo dal placila za ta cas ker ima zato z menoj stroske zato?Ali lahko v tako kratkem casu dam ze odpoved ali moram pocakati mesec dni da delam tukaj?

Jubilejna nagrada

Imam vprašanje glede jubilejne nagrade. Letos oktobra bo 20 let, kar sem zaposlena na istem delovnem mestu. Vmes so se spreminjali nazivi podjetja enkrat pred 9-mi leti pa se je ustanovilo podjetje z novo davčno na katerega so nas prezaposlili. Naslov je vedno enak. Sedaj mi pravijo v podjetju, da mi jubilejna nagrada za 20 let ne pripada., ampak šele drugo leto za 10 let…. A 20 let na istem delovnem mestu in naslovu.. Že vnaprej hvala za odgovor

Neto placa

Pozdravljeni, zanima me, ali je po novem neto plača res 902 EUR? Torej ta znesek bi moral biti minimalno nakazan na osebni račun? Ne razumem namreč, kako je plača obračunana (podjetje mi plačuje do minimalne plače), saj pri bruto znesku vse štima, pri netu pa se zatakne, saj skupaj z dodatki (nedeljski, praznični, izmenski) moja neto plača NE doseže 902 EUR? Primer za februar, bruto plača (z doplačilom do minimalne in z dodatki) je 1302,45 EUR, neto pa samo 894,79 EUR? Prosim za odgovor, lp


Mesečni fond ur in praznik

Pozdravljeni
Zanima me v primeru, da delam na praznik ali mi pripada tudi nadomestilo za praznik. Sedaj dobim plačano samo dodatek za praznik. Zaposlen sem v zdravstvu. Najlepša hvala za odgovor


Pogodba za določen čas

Pozdravljeni, S 30.6.2023 mi poteče pogodba sklenjena zaradi začasno povečanega obsega dela. Ob sklenitvi leta 2022 so mi rekli da je sodelavka na porodniškem dopustu. Povedala sem jim, da imam službo za NDČ in da je zgolj zaradi nadomeščanja porodniške ne bi menjala in so rekli da iščejo dolgoročno, vendar to je bila le beseda. Sedaj so me obvestili, da mi po preteku ne bodo dali pogodbe za NDČ, kar pomeni da ostanem brez službe. Sem mati samohranilka dvema otrokoma in to tudi vedo. Sodelavka se je med tem časom, ko so meni že drugič podaljšali vrnila na delo. Je pa zunaj tudi že razpis za isto delovno mesto, ki ga opravljam trenutno. So v kakšnem prekršku, oz. kakšne so moje pravne možnosti? Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Povpraševanje

Moja delodajalka bo z 30.3 zaprla obrt. Koliko dni dopusta mi pripada od Novega leta in do 30. 3.? Zanima me tudi:nova delodajalka istega podjetje bi me rada dala na zavod za eden mesec,glih iz razloga,da izgubim vse pravice dopusta za naprej. Če ostanem mesec dni na zavodu, mi preostali meseci pripadajičega zavoda ostanejo za kdaj drugič ali se z novo pogodbo poničijo? V tem primeru bi raje pokoristla zavod do konca. Zanima me tudi,če je vmesna pauza od enega meseca med delodajalci,preostali dopust poničen.Hvala za vaše odgovore.

ODPOVED -ODPRAVNINA

Delavec je podal odpoved ,zaradi menjave službe.Ne gre za izredno odpoved.Ali mu pripada odpravnina ,kolikor sem uspela pregledat, menim da ne.

Odpoved

Pozdravljeni, V firmi sem podal odpoved 13.03.in v odpovedi tudi napisal da je moj zadnji delovni dan 14.04.,kar pa niso hoteli upoštevati in so mi rekli da bojo zaključili z 12.04.2024.Je to regularno,dopustno. Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.

Objava oglasa

Spoštovani v podjetju Čolnarna Tivoli d.o.o. bi nas zanimalo poslovanje z vašim podjetjem in sicer pri iskanju študentov. Želela bi, da mi napišete pogoje poslovanja in postopek registracije. Čolnarna Tivoli d.o.o. Regentova ulica 4b, 6280 Ankaran PE: Čolnarna Tivoli Cesta 27. aprila 2a, 1000 Ljubljana S spoštovanjem

Regres

Zaposlila sem se 4.12., po vikendu v pon. Sedaj mi za ta mesec podjetje ne zeli izplacati regresa, ker ni bil poln mesec, ampak zaposlila sem se s pon., po vikendu. To se mi ne zdi prav. Zaposlena sem bila od 4.12.do 9.2.,za dolocen cas, torej bom dobila regres samo za mesec januar? Pri drugem delodajalacu sem dobila regres za vse mesece sorazmerno in ne samo za mesec, kjer sem bila tam 30/31 dni. Mi lahko kako pomagate?


Višina izplačila za malico

Delam v podjetju kot varnostnica. Glede nato, da je bila kolektivna pogodba za varovanje odpovedana dne 23.02.2023 in da mi v pogodbi za delo piše da je dodatek za malico po ZDR. Nadomestilo za malico pa je še vedno samo 3,56 eur na dan. ( tudi po 23.02.2024 ) Sprašujem, če je to po zakonu, pravilno obračunano. Lep pozdrav


Priznavanje delovnih ur med službenim potovanjem

Pozdravljeni, imam vprašanje glede priznavanja opravljenih ur na službeni poti pri delodajalcu v zasebnem sektorju. Na službeno pot v Beograd smo krenili ob 5. zjutraj, povratek nazaj v Slovenijo je bil naslednji dan ob 1. zjutraj. Delodajalec trdi, da mi pripada plačilo za 8 ur efektivnega dela in dnevnica, torej se sama pot v trajanju 12 ur ne upošteva v delovni čas. Naj omenim, da vozila nisem jaz. V internem pravilniku o delovnem času priznavanje ur na službenih poteh ni omenjeno, prav tako ne v Kolektivni pogodbi za trgovino. Lepo bi prosila, če mi lahko podate odgovor, kakšne so moje pravice in s katerim uradnim dokumentom jih lahko zagovarjam, ker je v ZDR po mojem mnenju precej nejasno napisano, kaj točno naj bi pomenil efektivni delovni čas oz. gre za področje, ki si ga lahko vsak razlaga po svoje. Ali je z novim zakonom o evidentiranju delovnega časa morda prišlo do kakšne spremembe na tem področju (sicer nisem zasledila)? V javnem sektorju so namreč z novo uredbo priznane vse ure dela, kot tudi ure za pot v kraj potovanja. Lp

Čas za malico - invalidi

Pozdravljeni, nekatera podjetja invalidom, ki so zaposleni za krajši čas od polnega priznajo 30 minutni odmor za malico, druga podjetja 15-minutnega. V sodni praksi višjega delovnega sodišča, je bilo izrečeno, da je delavec invalid upravičen do 30-minutnega odmora. Poglejte prosim točko 8 in 9. Je sodba VDSS dovolj, da pri delodajlcu zaprosimo za 30-minutni odmor? https://www.sodnapraksa.si/?q=pogodba%20o%20zaposlitvi&database[SOVS]=SOVS&database[VDSS]=VDSS&database[SEU]=SEU&_submit=i%C5%A1%C4%8Di&showType=table&order=code&direction=desc&rowsPerPage=50&page=5&id=2015081111463174&fbclid=IwAR24iTApN6gh_f4EiGGBUmB5tNZPaaEsaXNvyF1VQJApKdopktcCB4KO434 Hvala in lep pozdrav

Izplačilo regresa ob upokojitvi-kdaj?

Ali je delodajalec dolžan skupaj z zadnjim izplačilom osebnega dohodka (OB UPOKOJITVI) nakazati tudi pripadajoči del regresa? Ali je lahko regres izplačan že po prenehanju delovnega razmerja?

Redna odpoved delovnega razmerja za nedočočen čas v času bolniškega staleža in dela za štiri ure

Pozdravljeni, zanima me, če delodajalec krši moje pravice. Sem v bolniškem staležu in delam na štiri ure. Delodajalec mi je vročil redno odpoved pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas iz poslovnih razlogov. Odpovedni rok je 30 dni. Čakam na operacijo, ki bo predvidoma po koncu odpovednega roka oz. prenehanja delovnega razmerja. Kakšne so moje pravice oz. kaj to pomeni zame po prijavi na zavod za zaposlovanje? Hvala lepa in lep dan želim!

Obračun

Pozdravljeni. Zaposlena sem za 30 ur tedensko in to je moj polni del. čas. Delam dvoizmensko delo. Načeloma 5 dni v tednu po 6 ur. Z delodajalcem smo se dogovorili, da zaradi lažjega usklajevanja družinskih obveznosti dopoldne opravljam 5ur na dan (25ur teden) ter v popoldanski izmeni 7 ur na dan (35 ur teden). Tako da se potem to izravna. Me pa zanima glede bolnišk, glede na to, da je imamo 5 delovnih dni, se mi šteje bolniška potem 6 ur na dan ali toliko, kolikor bi morala opraviti ur? Upam, da razumete vprašanje ?


Jubilejna nagrada v primeru krajšega delovnega časa

Pozdravljeni, vljudno prosim za vaše mnenje, ali delavcu pripada jubilejna nagrada za 20 let, če se je pri delodajalcu zaposlil 4.1.2004 in je pribl. prva 3 leta delal skrajšani delovni čas 4 ure in nato pribl. eno leto skrajšani delovni čas 6 ur na dan, nato pa neprekinjeno po 8 ur dnevno do današnjega dne. 4.1.2024 je tako dopolnil 20 let zaposlitve. Ali na jubilejno nagrado kaj vpliva skrajšani delovni čas in višina jubilejne nagrade? Za vas odgovor se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Delo po 4 ure - prazniki

Pozdravljeni, Ker bom po 4 ure na bolniškem staležu in 4 ure delal me zanima, kako se obračuna dela prost dan praznik ( ali to pomeni, da se polovico prazničnega dneva upošteva bolniški stalež druga polovica pa normalno, brez odbitkov), hvala za odgovor, lep pozdrav

koliko mi pripada dopusta

pozdravljeni zanima me če mi pripada dopust za minulo delo obrazložitev 35 let sem bil zaposlen v pekarni zaradi zaprtja obrata sem zaposlen v industriji plastike za nedoločen čas odločbo o dopustu sem dobil 20 dni zanima me ali me pripada kaj več ali ne.

Jubilejna nagrada

Pred 10 leti sem dobila za skupno delovno dobo 20 let. Zanima me sedaj imam 20 let javnega sektorja ali mi je dolžan delodajalec splačat jubilej Al ne. Hvala l. P


Nadomestilo za prehrano, prevoz, (neto)

Spoštovani, sprašujem v imenu sina, ki je 4 ure invalidsko upokojen, invalid III. kategorije. Je zaposlen v varovanju po 4 ure za nedoločen čas. Ima dober delovnik, brez nočnih. Sicer je delal po 12 ur, v glavnem nočni čas. Sedaj, ko ima samo 4 urni delovnik me zanima kolikšna je postavka za prehrano in prevoz. Do kraja zaposlitve ima cca 25 km in dobi 49 eur, po pogodbi o zaposlitvi 70 % javnega prevoza. Za prehrano pa dobiva zelo malo,t.j. 67,64 eur (januar) za bruto redno delo 84 ur. Vemo, da mu pripada samo 15 minutni odmor. Hvala za vaš odgovor. Uspešen prihodnji delovni teden

Izplačilo regresa

Pozdravljeni. Mene pa zanima kako je z izplačilom regresa. Zaposlena sem od konca januarja, nadomeščam bolniški stalež, ne vem kako dolgo, lahko je tudi celo leto. Zanima me, če dobim celoten regres, ki ga potem v primeru prekinitve tudi vrnem ali kako je s tem. Zaposlena sem v javnem sektorju. Hvala za odgovor. Lp.

Koriščenje letnega dopusta

Pozdravljeni
Na težavo z delodajalcem sem naletel glede koriščenja letnega dopusta, zato vas prosim za pomoč in nasvet. Po pogodbi mi pripada 21 dni letnega dopusta. Delodajalec mi omogoča koriščenje letnega dopusta kot je po zakonu dva tedna skupaj. Zalomi se pri koriščenju ostalega dopusta. Ker smo v podjetju zaposleni trije, si je med prazniki, ki so dela prosti dan omislil kolektivne dopuste, da poveze te dni z vikendi. Ker v letu 2023 nisem bil pozoren (delodajalec me tudi na to ni opozoril), sem prekoračil s tem 5 dni dopusta, katere mi je odbil v tem letu. V januarju me je delodajalec s tem seznanil in mi tudi povedal na katere dni si je omislil kolektivne dopuste, da poveže praznik (dela prosti dan) z vikendom. Ker si je kolektivne dopuste zamislil tako, mi zmanjka dopusta, da bi ga seveda z njegovo odobritvijo koristil, kadarkoli čez leto. Tako rekoč dopusta ne morem koristit po svoje, ampak takrat ko želi on. Ker bi želel kakšen dan dopusta koristiti izven kolektivnega dopusta, je možno, da od delodajalca zahtevam, da mi zagotovi delo med kolentivnim dopustom? Hvala za pomoč in odgovor. Lep pozdrav

Pogodba za nedoločen čas

Pozdravljeni. V podjetju,kjer delam sem dobila pogodbo za 2 meseca. Potem mi niso dali več nobene pogodbe. Šefica je bila na dopustu. Ali to pomeni,da sem zaposlena za nedoločen čas? Imam sodelavko,ki si vsak dan sproti zmišljuje kako bi delala. Koliko prej mora biti to napovedano? Nimamo pisanega razporeda. En teden pop,drugi dop. Zacne se v nedeljo zvečer s pisanjem sporočil in telefonskimi klici. Hvala in lep pozdrav.


Izplačilo odpravnine

Od delodajalca sem prejel odpoved delovnega razmerja iz poslovnih razlogov. V odpovedi je vpisan tudi znesek odpravnine. V treh mesecih mi je še vedno ni izplačal. Prosim za informacijo kaj mi je narediti. Lep pozdrav


Delo po daljši bolniški odsotnosti (polovični delovničas, omejitve pri delu , dopust)

Pozdravljeni, zaradi težke kronične bolezni (rak) sem že leto in pol na bolniški. V kolikor se vrnem na delo, najverjetneje nekaj časa delala po 4 ure, preostali del 4 ure pa bom v bolniški. Delodajalec predlaga, da se invalidsko upokojim. To ni v mojem interesu, saj bi še rada bila aktivna, kar bi tudi pozitivno vplivalo na mojo bolezen oz. zdravje. Pa tudi ni najbolj primeren čas, saj imam dve leti do upokojitve. Res pa je, da sedanjega dela v celoti (8 ur), brez omejitev ne bi mogla opravljati. Delodajalec odločno pove, da dela z omejitvami zame nima. 1. Zanima me, ali lahko poleg 4 urnega dela odprem popoldanski s. p., tudi, če sem 4 ure na bolniški in pod kakšnimi pogoji? V času pop. s. p. bi delala lažje delo oz. delo, ki pri katerem bi lahko upoštevala omejitve! 2. Ali mi za lansko leto, ko sem bila celo leto na bolniški, pripada ves dopust ali mi sploh ne pripada? V primeru, da mi pripada, ali mi ga delodajalec lahko »vzame« oz. reče, da ga ne morem izkoristiti? 3. V primeru, da mi odredijo delo 4 ure in bolniško 4 ure, bi me delodajalec najprej poslal na dopust. Delodajalec pove, da se za 4 ure dela in 4 ure bolniške, v primeru, da koristim dopust, šteje oz. piše en dan dopusta. Je to res? Če ni, na kateri člen/Zakon se lahko sklicujem?

Odpravnina

Pozdravljeni, delavka se bo upokojila. zadnje 3 mesece je na bolniški. zaposlena v javnem sektorju. kakšna odpravnina ob upokojitvi ji pripada ? hvala in lep pozdrav

Jubilejna nagrada

Pozdravljeni, v podjetju sem sedaj skupaj ze 10 let, samo prekinjeno. Vmes sem bila 2 leti v Aziji, vendar tam nisem bila zaposlena. Ali mi pripada jubilejna nagrada? Hvala ze v naprej.

Izraba letnega dopusta

Pozdravljeni, kaj storiti v primeru, če delavec ne želi koristiti letnega dopusta. Smo kot podjetje v prekršku, če ugodimo njegovim željam oz. bi ga morali poslati prisilno na vsaj 10 dnevni dopust, kljub temu, da tega ne želi? Hvala

Obračunavanje nadomestila za bolniški stalež in dopust

Pozdravljeni, V službi imamo neenakomerno razporejen delovni čas z občasnim 12h delavnikom (vikend), ki nam ga v naprej odredi delodajalec. Primer: 1. Zaposleni kateremu je odrejeno na ta dan 12h delavnik in ima na ta dan bolniško, dobi povrnjenih 12h bolniškega staleža 2. Zaposleni kateremu je na ta isti dan odrejen 12h delavnik in ima na ta dan dopust, dobi povrnjenih 8h za dopust+4h mu vzamejo iz saldo. Gibljivega časa. Ali je s tem zaposleni, ki koristi dopust na ta dan v neenakopravnem položaju napram tistemu na bolniški? Po zakonu naj bi se namreč Dnevi dopusta obračunavali v dnevih in ne v urah. Pri nas je sicer v kolektivni pogodbi navedeno, da se dopust obračunava za 1,5 delavni dan za tiste, ki delajo 12h delavnik, vendar kolektivna pogodba nebi smela biti spisana tako, da odvzema pravice dane po zakonu, ali se morda motim? Tudi v kolikor kolektivna pogodba obvelja ali bi se nam moralo nadomestilo za dopust obračunati za vseh 12h? V našem primeru se za dopust obračuna 8h, 4h se obračuna v fondu ur kot redno delo (ki ni bilo opravljeno), ki je slabše plačano kot dopust zaradi ostalih dodatkov. Lp


Delo 4 ure in bolniški stalež

1. Z 29.2.2024 zaključim bolniški stalež. Ali ima delodajalec pravico da me s 1.3. 2024 pošlje na koriščenje lanskega dopusta? 2. V odločbi zdravstvene komisije je zapisano, da 1 mesec delam skrajšani delavni čas po 4 ure dnevno, delodajalec pa običajno zaposlene s skrajšanim delovnim časom - 4 ure zahteva delo 6 dni na teden po 4 ure.

Morebitno prenehanje delovnega razmerja mesec in pol pred nastopom materinskega dopusta

Pozdravljeni, Sem noseča in zaposlena za določen čas, natančneje do 29.02.2024 to je moja prva redna zaposlitev, ki bo do morebitnega nepodaljšanja trajala 6mesecev. Zanima me kaj se zgodi, če mi delodajalec ne bo podaljšal pogodbe konec februarja, sem opravičena do denarnega nadestila za brezposelne mesec in pol do prejema materinskega dodatka ali nisem. Se lahko prijavim na borzo za zaposlovanje? Ali pa lahko ob primiru nepodaljšanja pogodbe kljub nosečnosti podpišem novo pogodbo in se zaposlim kje drugje?

Dopust na praznik

Lp. Zanima me kako je z dopustom na praznik. Gre se za službo sestre v domu za ostarele. Poznam osebo,ki mora, če želi biti doma na praznik med tednom, dati dan dopusta. Če pa praznik pade na nedeljo pa tega ni potrebno.


Odpoved pogodbe o delu

Stara sem 58 let, imam 39 let delovne dobe, invalidsko upokojena štiri ure. Ali me lahko delodajalec z mojim soglasjem odpusti iz poslovnih razlogov (teh. višek)? Kako bi v tem primeru reagiral ZPIZ, bi dal soglasje ali ne ? Hvala.


Regres pri KDČ

Pozdravljeni, zanima me, kolikšen regres pripada delavcu, ki je zaposlen za krajši delovni čas (pri enem ali več delodajalcih), ostalo pa ima s.p. Dvom imamo tudi glede delavca - tujega državljana, ki je zaposlen v Sloveniji za krajši delovni čas, ostalo pa v tujini (bodisi zaposlen pri drugem delodajalcu, kot samostojni podjetnik ali umetnik)? Ali zgoraj naštetim pripada le sorazmerni del regresa ali celoten? Hvala za pomoč.


Dodatki

Živjo mene pa zanima kaki so kaj dodatki v lakirnicah v lesarstvu s poklicno izobrazbo za delo lakiranje, brušenje. hvala

Bolniška

Pozdravljeni. Imam eno vprasanje. Zaposlena sem v Splosni bolnisnici - torej javni sektor. Moj delovnik obsega dopoldansko delo, ki je redno dein dezurstva. Delam torej okrog 250ur na mesec. Moja placa je torej recimo 2500€. Moja osnovna placa je recimo 1400€. Zanima me, kako se obracuna bolniski stalez? Namrec, ko berem zakone je povsod navedeno, da je osnova za nadomestilo povprecna zavarovanceva mesecna placa in nadomestila, ki so bila izplacana v koledarskem letu pred letom, v katerem je nastala zacasna odsotnost od dela. Lep pozdrav in hvala za odgovor

Odbitki pri odpravnini

V podjetju so nastali viški, zato nas bo podjetje nekaj starejših delavcev dalo na čakanje. Imam več kot 30 let delovne dobe pri sitem delodajalcu, povprečna bruto plača je 3.300 EUR na mesec. Po logiki bi mi pripadalo cca 33.000 EUR odpravnine, vendar podjetje pravi, da dobim manj zaradi odbitkov. Kateri odbitki so to in koliko potem dejansko dobim neto odpravnine.

Delo mladoletne osebe

Zdravo, zanima me kako bi laho delal v lokalu kot DJ, če sem 15 let

Jubilejna nagrada

Lp delala sem 29 let v gorenju sedaj sem za poslena 2 meseca javni sektor ali mi pripada za 30 let skupne delovne dobe nagrada

Letni dopust

Pozdravljeni, Zanima me ali mi lahko delodajalec sam izbere datum koriščenja letnega dopusta, kljub temu da partner dela v tujini kjer imajo kolektivni dopust in tako si tudi jaz želim planirati svoj letni dopust v njegovem terminu. Delodajalec je bil o tem obveščen že v mesecu decembru 2023, saj imava tudi poročno potovanje rezervirano v terminu ko ima on kolektivni dopust. Hvala in lep pozdrav

Nadure

Zdravo, imam 5mesečnega sina, živimo skupaj z punco. Punca je na porodniški, jaz pa delam v 3izmenah. Zanima me, če je obvezno delati nadure in vikende - sobote.. Hvala Lp

Bolniška odsotnost

Pozdravljeni, zaposlena sem v turizmu in imam neenakomerno razporejen delovni čas. Delo poteka 7 dni v tednu. Zanima me, kako se beleži bolniška odsotnost v primeru, ko sem bila skupno iz zdravstvenih razlogov odsotna 5 dni, vendar je bil v tem času tudi praznik in vikend. Mi pripada nadomestilo za vseh 5 dni ali sem upravičena zgolj do 2 dni nadomestila?

Neplačan dopust

Spoštovani, mi lahko odgovorite ali se v neplačani dopust štejejo samo delovni dnevi ? Lp

Delovna doba

Na bolniški sem že 2 leti ali mi je ta čas tekla delovna doba?

Koriščenje dopusta

Pozdravljeni, kako je z koriščenjem dopusta, če pri delodajalcu delam 12 ur? Ali mi vzamejo dopust po urah, ali po dnevih? Pogodbo imam sestavljeno da naj bi delala po 8 ur na dan, 40 na teden kar je polni dleovni čas, kar naenkrat pa nenadna sprememba, da bomo delali po 12 ur, z mojim nestrinjanjem in privolitvijo v to, kljub temu tako delam in sedaj bi rada koristila dopust in me zanima kako to poteka.
Hvala za odgovor in lep pozdrav

Očetovski dopust

Pozdravljeni.
jaz sem sedaj koristil ob rojstvu hčerke očetovski plačani dopust 15dni.za celi mesec sm dobil odločbo da znaša 1880eur.sedaj sem dobil odločbo za izplačilo komaj 700eu dako je to možno še ne šteje polovico meseca se pravi da bi moral dobiti okoli 900eur.
hvala za odgovor ter lep pozdrav 


Dopust in ure

Dober dan.
Pred kratkim sem se bila primorana na novo zaposliti. Delam v lokalu za 4 ure. V pogodbi mi piše,da so nadure možne. A kaj je nadura za 4 ure? Koliko je dovoljeno? Danes bom zagotovo delala vsaj 12 ur. Drugače pa 4 ure ne delam nikoli. Vedno več. Dela se vsako drugo soboto od 7.30 do 15. Koliko dopusta je minimalno? V pogodbi mi piše 20 dni. Ce bi delala vsako soboto,vem,da je minimum24 dni.
Hvala za odgovor in lp.

Kadrovska šola!

Pridobite praktična znanja s področja kadrovanja in zaposlovanja.

Kadrovska šola za študente!

Želiš po študiju delati na kadrovskem področju?Te področje kadrovanja in zaposlovanja zanima, vendar ne veš, kjepridobiti praktična znanja? beri dalje!