Atama logotip
EN

Vprašanja podjetij

Rubrika je namenjena podjetjem za splošna vprašanja iz področja kadrovanja in zaposlovanja. V primeru zahtevnejših vprašanj lahko oddate povpraševanje in potrudili se bomo, da vam s pripravljeno ponudbo odgovorimo v najkrajšem možnem času.

KMET

20.6.2024
Ženska je zavarovana prostovoljno po podl. 064/007.V začetku leta 2025 bi izpolnila vse pogoje za upokojitev. Ker pa je zadnje leta zbolela in tega dela več ne more opravljati/kmečka opravila/. Rada bi prekinila kmečko zavar. in se zaposlila. Vprašanje se glasi: Ali se ona lahko po prekinitvi zaposlenosti za določen čas prijavi na zavodu in je upravičena do denarnega nadomestila vse do roka za upokojitev. Hvala in lep dan!

Izplačilo dopusta

04.06.2024
Pozdravljeni, zanima me osnova za obračuna dopusta za delavca, ki je bil več kot dve leti na bolniški in se je vrnil na delo. Sedaj je v prvem mesecu njegovega vračila na delo prišlo do koriščenja dopusta. Kakšna je osnova za dopust? Iz obdobja 2018 (tromesečja), ali upoštevamo zadnjo pogodbeno plačo? Hvala.

bolniška 4 ure in službena odsotnost

22.5.2024
Delavka bi se udeležila seminarja, ki traja tri dni. Zanima nas, ali je to sploh mogoče, glede na to, da dela po 4 ure, ostalo ima bolniško?

ODPOVED -ODPRAVNINA

23.04.2024
Delavec je podal odpoved ,zaradi menjave službe.Ne gre za izredno odpoved.Ali mu pripada odpravnina ,kolikor sem uspela pregledat, menim da ne.

Objava oglasa

15.04.2024
Spoštovani v podjetju Čolnarna Tivoli d.o.o. bi nas zanimalo poslovanje z vašim podjetjem in sicer pri iskanju študentov. Želela bi, da mi napišete pogoje poslovanja in postopek registracije. Čolnarna Tivoli d.o.o. Regentova ulica 4b, 6280 Ankaran PE: Čolnarna Tivoli Cesta 27. aprila 2a, 1000 Ljubljana S spoštovanjem

eno urni odmor med delovnim časom

Zanima me ali je skladno z zakonodajo, da v internem aktu delodajalec uredi vprašanje glede malice tako, da določi, da malica traja 1 uro, saj nudi delavcem toplo malic in pol ure ni dovolj časa, da se delavci najejo, pri tem pa podalšja delovni čas za pol ure, torej delavec dela od 7.00 do 15.30 vmes je čas za odmor 1 uro, od tega pa 30 min ni plačanih?

Skrajšan odpovedni rok

Delavcu bomo dali odpoved pogodbe o zaposlitvi iz naslova nezmožnosti takoj ko prejmemo od ZPIZ dovoljenje za odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov. Delavec je postal invalid, mi imamo manj kot 5 zaposlenih in zanj nimamo delovnega mesta. Glede na to, da mu pripada 34 dnevni odpovedni rok, bi želeli le tega skrajšati. Kakšne možnost imamo?

lanski dopust

Pozdravljeni, Delavka je pri nas zaposlena za nedoločen čas. V letu 2022 ji je pripadal dopust v trajanju 22 dni. 15.11.2022 je odšla na bolniško in ni izkoristila letnega dopusta. V bolniškem staležu je bila do 31.8.2023. Ji pripada cel dopust za leto 2022, glede na to, da dopusta ni izkoristila do 15.11.2022 pa zanj ni zaprosila? Glede na 3. točko iz 162. člena ZDR ki pravi: "Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta v tekočem koledarskem letu, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta. Naše mnenje je, da v letu 2022 ni izrabila dopusta v skupnem trajanju dveh tednov in ji tako pripada do konca letošnjega leta le preostanek lanskega dopusta v trajanju 12 dni. Je tako ravnanje pravilno? Odobrili smo ji koriščenje dopusta v trajanju 12 dni, ki ga bo izkoristila letos

bolniška odsotnost

Pozdravljeni! Delavec nam do izplačila plače ni dostavil bolniškega lista za tri dni. Računovodkinja mu je brez bolniškega lista obračunala boleznino. Zanima me, kako lahko to sploh popraviš? Delavec je potem rekel, naj mu vzamemo dopust? hvala za vaš odgovor

Malica

delavec ima v izplacilni listi plačano malico ali sem jaz dolžna jim dat obrok in pijaco glede na to da delamo v gostinskem lokalu Hvala za pomoč