Atama logotip
EN

Vprašanja študentov

Rubrika je namenjena študentom, ki imajo vprašanja iz področja študentskega dela.
Na vprašanja se trudimo odgovoriti čim prej, najkasneje pa v roku enega tedna. Vprašanja so anonimna, vaših osebnih podatkov ne bomo objavili.

Malica ali plačan odmor?

Živjo, v podjetju ponujajo zaposlenim možnost uporabe interne restavracije. Štrudentu po 4 urah dela pripada 30 min odmora za malico. Zanima me, če v primeru, da jem hrano v menzi, ki je brezplačna potem nisem upravičena do 30 min plačanega odmora. Vodstvo namreč govori, naj si v urnik pišem 30 min manj, ker mi dajo brezplačen obrok. Torej namesto 8 ur naj si napišem 7,5 in dobim brezplačno kosilo. Je to res po zakonu?

Študentsko delo - zdravniški pregled

Pozdravljeni zanima me delam preko študentskega servisa in zahtevajo zdravniški pregled. Zanima me kdo ga mora plačati? Ali ga moram res sama poravnat?

Redni vpis po pavziranju

06.12.2017

Pozdravljni!

Pred kratkim sem dopolnila 27 let. Lansko šolsko leto sem bila vpisana v 1. letnik 2. stopnje, letos pa moram pavzirati, ker nisem mogla ponavljati letnika zaradi spremembe smeri na 2. stopnji. Ali se naslednje leto lahko vpišem redno v 2. letnik, če opravim vse obveznosti za 1. letnik?

Izredni študij

29.09.2017

Pozdravljeni,

zanima me ali je možno prepisati se iz izrednega študija na redni? V prvi letnik bi se želela vpisati izredno, saj nisem bila sprejeta na noben zdravstveni fax, nato pa se naslednje leto prepisala v redni študij za 2. letnik. Lep podzrav.

TEFL certifikat

13.07.2014 00:00:00
Pozdravljeni,
zanima me, kje v Sloveniji oz. v katerem podjetju bi se bilo moč najti zaposlitev s TEFL certifikatom?

Sem študentka anglisitke v Ljubljani in pravkar sem opravila tečaj TEFL (Teaching English as a Foreign Language) v Veliki Britaniji.

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav,

Eva Nemevšek

Potni stroški

26.01.2014 00:00:00

Pozdravljeni,

poučujem preko študentskega servisa, delovno mesto je od kraja bivanja oddaljeno 30 km.

Delodajalec bi mi rad za opravljeno delo plačal preko servisa, za potne stroške pa želi, da mi nakaže direktno na osebni bančni račun, oz je izrazil željo kar na mamin os . račun.

Mislim, da zato da nebi plačal davka od nakazila, daj je neobdavčeno do 400 eur, jaz pa z potnimi stroški zaslužim na mesec nekaj več.

 

Zato me zanima, če lahko delo nakaže na št. servis, potne stroške pa na moj osebni bančni račun?

hvala za informacijo in lp Nena 


"študentsko" delo na Portugalskem

05.01.2014 00:00:00

Pozdravljeni!

Na vas se obračam z vprašanjem glede dela v tujini (Portugalska). Zanima me kako je možno pravno urediti delavno razmerje, s tem, da še zmeraj ohranim študentski status doma in z njem povezane ugodnosti (zavarvanje, štipendija itd.)

Ali je možno delati preko delavne pogodbe in s tem ohraniti status študenta in z njem povezane ugodnosti v Sloveniji? Ali morda obstajajo kakšne druge pravne ureditve delavnih razmerij? Znano mi je, da študenjtje na Portugalskem uporabljajo kot nekakšno napotnico (recibo verde). Ste morda seznanjeni, ali bi se bilo možno poslužiti tega načina?

V kolikor niste seznanjeni z vsemi podrobnostmi, bi vas vljudno prosil, če bi mi lahko svetovali kam naj se obrnem za dodatne informacije?

 

Za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

 

Marko 

 


Bivanje

05.06.2013 00:00:00
Zanima me če kdo ve koliko časa ti pripada bivanje v študentskem domu??

Pripravništvo

08.04.2013 00:00:00

Pozdravljeni!

Ker ne vem več na koga naj se še obrnem, da bi dobila željene informacije iz prve roke so mi na OpenProf.com svetovali naj se obrnem na vas.

Rada bi vas povprašala o dvomih, ki se mi porajajo po glavi in bom zadevo predstavila kar na konkretni situaciji.

Sem absolventka pedagoške fakultete smer mat-rač in ravnokar zaključujem diplomsko delo. V letošnjem šolskem letu (od septembra do avgusta) pa sem dobila izjemno priložnost in dobila službo - delo računalnikarja 30% (kar je 12ur/teden). Zanima me kako je v tem primeru s pripravništvom? Po informacijah naj bi se mi 1 letna delovna doba štela kot pripravništvo, po kateri pa me lahko ravnatelj šole prijavi na strokovni izpit? Dvomi so le v tem, ker sem 30% zaposlena... Bi morala v tem primeru biti nujno 100% zaposlena, ali se šteje tudi v primeru 30% zaposlitve?

Upam, da sem bila dovolj jasna, če ne pa mi to prosim sporočite...

Za vse informacije vam bom zelo hvaležna!

 
S prijaznimi pozdravi, 
Špela Ravnik 

Priložnostno delo za diplomante

28.11.2011 22:51:53
Pozdravljeni. Pred tremi tedni sem diplomiral in zdaj si iščem redno službo. Ker nisem več študent, ne dobivam več štipendije in zdaj imam finančne težave. Dokler ne najdem resne službe (kar lahko traja), bi rad zaslužil za najemnino preko priložnostnega dela. Se lahko lotim kaj študentskemu delo podobnega (npr ponjenje polic v trgovini), glede na to da nimam več statusa? Hvala za odgovor. Martin