Atama logotip
EN

Novi zakon o dolgotrajni oskrbi

16.08.2023

3. avgusta 2023 je v veljavo stopil Zakon o dolgotrajni oskrbi, postopno se bo začel uporabljati od 1. januarja 2024. Zakon o dolgotrajni oskrbi iz leta 2021 je prenehal veljati.
 
Pravice se bodo uveljavljale postopoma. Ob začetku izvajanja 1. januarja 2024 bo imel upravičenec pravico do oskrbovalca družinskega člana. Za enega uporabnika bo oskrbovalec prejel delno plačilo za izgubljeni dohodek v višini 1,2-kratnika minimalne plače, če bo skrbel za dva uporabnika hkrati, pa v višini 1,8-kratnika minimalne plače v državi.
 
Oskrbovalec bo imel na voljo 21 dni dopusta, v tem času bo oskrbovanec v socialno-varstveni ustanovi, ki mu bo nudila enak obseg storitev.
1. januarja 2025 naj bi na centrih za socialno delo vzpostavili vstopne točke za ocenjevanje upravičenosti za dolgotrajno oskrbo, kjer bodo tudi izdelali osebni načrt storitve za uporabnika.
 
1. julija 2025 je predviden začetek:
  •          izvajanja dolgotrajne oskrbe na domu - uporabnik bo lahko dobil vso pomoč in oskrbo, ki bi jo sicer lahko dobil le v domu za starejše in ki sega od pomoči pri oblačenju in hranjenju do pomoči pri jemanju zdravil;
  •          izvajanja e-oskrbe - uporabnik bo nosil elektronsko zapestnico, ki bo nenehno beležila njegovo stanje in ga v primeru padca povezala s klicnim centrom in aktivirala nujno pomoč;
  •          uvedbe novega socialnega prispevka - obvezni prispevek za dolgotrajno oskrbo v višini enega odstotka, ki ga bodo delodajalci in delojemalci plačali od bruto plač, upokojenci pa od neto pokojnin.
 
S 1. decembrom 2025 bo mogoče koristiti pravico do dolgotrajne oskrbe v institucijah, ki določa, da bo uporabnik plačal le nastavitveni del, celoten obseg socialno-varstvenih storitev bo pa pokrila solidarnostna blagajna. Zagotovljena bo tudi možnost koriščenja denarnega prejemka, ki bo nadomestila zdajšnjo pravico do dodatka za pomoč in postrežbo.


 
S storitvami iz področja delovne zakonodaje se ukvarjamo že več kot 20 let! Na naši spletni strani lahko v parih klikih oddate povpraševanje, mi pa bomo našli  najboljše rešitve za vaše kadrovske izzive.
 
Urša Šarić
Atama d.o.o.