Atama logotip
EN

Dober vtis na razgovoru

Premagani so prvi izzivi iskanja nove zaposlitve – prošnja in življenjepis sta spisana, prijave poslane, v elektronskem nabiralniku čaka vabilo na razgovor!

Večina kandidatov se na razgovor pripravlja tako, da po spletu išče »pogosta vprašanja«, ki jih postavljajo kadroviki. Vendar pa razgovor ni kviz, kjer mora kandidat pravilno odgovoriti na vprašanja – je spoznavanje. Ob tem kandidati pogosto pozabijo na osebni vtis - kakšno je vzdušje in dinamika na spoznavnem razgovoru.

Preverimo, kje se na podlagi naših izkušenj velikokrat zatakne.

1. Kandidat na razgovor pride nepripravljen
Pogosto kandidati na lovu za novo zaposlitvijo pošiljajo mnogo prošenj na različna delovna mesta. Ko pridejo na razgovor se tako zgodi, da kandidat ne preveri za katero delovno mesto je prejel vabilo, prav tako ne preveri za katero podjetje se gre, kar pa ne pusti najboljšega vtisa. magnet-me-LDcC7aCWVlo-unsplash

2. Zamujanje
Razlogov je lahko več – od gneče na cesti do zamude avtobusa; tudi kadroviki smo ljudje in razumemo, da včasih enostavno ne gre po planu. Vseeno pa pričakujemo, da kandidat sporoči, da bo zamudil. Če to ni mogoče (se vozi in išče parkirno mesto) je vljudno, da se ob prihodu najprej opraviči za zamudo.

3. Ko med razgovorom zvoni
Ne bi verjeli, kolikokrat med razgovorom kandidatu zvoni telefon in čeprav smo sredi pogovora, se javi! Če je res kaj nujnega, razumemo, sicer pa to res ni olikano. Prav tako se enako pričakuje od kadrovika – spoštovanje gre v obe smeri.

Morda še dodamo – tudi piskanje sporočil iz raznoraznih aplikacij je tekom razgovora zelo moteče.

4. Prekinjaje sogovornika
Včasih so kandidati tako neučakani, da nas tekom naše razlage neprestano prekinjajo. To je za sogovornika izjemno neprijetno, prav tako se kandidat s tem početjem ne pokaže v najboljši luči.

5. Preveč tišine
Na drugi strani pa so včasih kandidati popolnoma tiho, odgovori kot so samo »da« in »ne«, ne zagotavljajo dovolj informacij. Želimo si, da kandidati določene stvari malo bolj obrazložijo, brez da jih moramo na vsakem koraku vzpodbujati naj povedo kaj več.

6. Ko je vse narobe
Sodelavci so bili grozni, šefi obupni, plača katastrofalna, malica zanič, … pri pretiranem pritoževanju čez vse, postanemo zaskrbljeni – je kandidat res imel toliko neljubih dogodkov ali je težava morebiti kje drugje?

7. Pretiravanja v življenjepisu
Pogosto v želji, da bi kandidati prišli do zaposlitve, svoj življenjepis »olepšajo« oziroma povzdignejo svoja znanja in sposobnosti. Težava postane, ko kandidat trdi, da je njegovo znanje brezhibno nato pa se na razgovoru izkaže, da temu ni tako.

8. Negativen odnos
Razgovor je proces spoznavanja zato nesramnost, slaba volja, kletvice, vzvišenost – pusti izjemno slab vtis in niti nimamo interesa, da bi kandidata sprejeli v naš kolektiv.

Lahko ima kandidat popolne izkušnje, vendar bo njegovo obnašanje oziroma odnos tisti, ki bo pustil slab pečat in do zaposlitve ne bo prišlo. Vsak izmed nas si namreč ob sebi želi imeti prijetnega sodelavca / sodelavko, zato sta dober vtis in vzdušje na razgovoru še kako pomembna!

Ne pozabite: razgovor je kot prvi zmenek. Če želimo, da mu bo sledil še kakšen, se moramo potruditi.


Ste v iskanju nove zaposlitve? Preverite našo aktualno ponudbo dela. Vabimo vas, da se vpišete našo bazo iskalcev.

Teja Kastelic, dipl. org.
Svetovalka za kadrovske rešitve