Atama logotip
EN

Odpoved v času porodniške

Pozdravljeni. Imam zaposlitev za nedoločen čas. Trenutno sem na porodniškem dopustu, ki se mi izteče 15.9.2022. S 1. 9. 2022 bi se želela zaposliti pri drugem delodajalcu. Iz leta 2021 imam še 15 dni dopusta, prav tako ves letošnji dopust. Porodniški dopust bi skrajšala le za 15 dni in odšla k novemu delodajalcu s 1.9.2022. Ne vem kdaj točno bom lahko obvestila svojega delodajalca o odpovedi (najprej želim podpisati pogodbo z novim delodajalcem). Zanima me kako je z izplačilom dopusta: Če bom podala redno odpoved 60 dni prej: Ali mi je delodajalec dolžan izplačati dopust? Glede na to, da bom jaz še vedno v odpovednem roku na porodniški in dopusta ne bom mogla pokoristiti? In kako je z izplačilom dopusta, če bom v času porodniške prosila za sporazumno odpoved npr. v mesecu avgustu 2022, ker prej ne bom imela podpisane nove pogodbe? Takrat bom še vedno na porodniškem dopustu in hkrati v odpovednem roku..Kako je takrat z izplačilom dopusta?

Spoštovani!

Glede dopusta je že veliko napisanega na naši spletni strani med novicami ter pogostimi vprašanji.

Vaša situacija je sicer specifična. V primeru, da odpovedi ne bi podali, bi lahko dopust iz leta 2021 koristili do konca leta 2022.

Pri vsakem primeru, ko se končuje delovno razmerje je potrebno preučiti več informacij. Predvsem bi bilo potrebno vedeti, kje je razlog, da dopusta iz leta 2021 niste izkoristili prej (odsotni niste bili celo leto 2021) in se poraja možnost, da bi dopust sicer lahko izkoristioli, pa ga niste. Druga možnost je, da vam delodajalec ni omogočil koriščenja.

Za letošnji dopust ni dileme, da ga zaradi porodniške odsotnosti niste mogli koristiti in bi vam delodajalec moral načeloma omogočiti koriščenje še v letu 2023.

V primeru, da bi vam delodajalec podal odpoved, bi bila situacija precej jasna, saj dopusta ne bi morali koristiti zaradi situacije, na katero nimate vpliva. Ker pa podajate odpoved vi izključno na podlagi vaše odločitve, pa tukaj ne gre več za to, da vi niste mogla vplivati na to ali dopust lahko izkoristite ali ne. načeloma bi lahko zaključila porodniško, izkoristila dopust in nato zamenjala službo.

Zakon na tem področju ni toliko specifičen, da bi vam lahko podala točen odgovor.

 

Lep pozdrav,

Tanja Šket
Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij