Atama logotip
EN

Priznavanje delovnih ur med službenim potovanjem

04.04.2024
Pozdravljeni, imam vprašanje glede priznavanja opravljenih ur na službeni poti pri delodajalcu v zasebnem sektorju. Na službeno pot v Beograd smo krenili ob 5. zjutraj, povratek nazaj v Slovenijo je bil naslednji dan ob 1. zjutraj. Delodajalec trdi, da mi pripada plačilo za 8 ur efektivnega dela in dnevnica, torej se sama pot v trajanju 12 ur ne upošteva v delovni čas. Naj omenim, da vozila nisem jaz. V internem pravilniku o delovnem času priznavanje ur na službenih poteh ni omenjeno, prav tako ne v Kolektivni pogodbi za trgovino. Lepo bi prosila, če mi lahko podate odgovor, kakšne so moje pravice in s katerim uradnim dokumentom jih lahko zagovarjam, ker je v ZDR po mojem mnenju precej nejasno napisano, kaj točno naj bi pomenil efektivni delovni čas oz. gre za področje, ki si ga lahko vsak razlaga po svoje. Ali je z novim zakonom o evidentiranju delovnega časa morda prišlo do kakšne spremembe na tem področju (sicer nisem zasledila)? V javnem sektorju so namreč z novo uredbo priznane vse ure dela, kot tudi ure za pot v kraj potovanja. Lp

Spoštovani!

 

Zakon o delovnih razmerjih, kakor tudi spremljajoče uredbe in pravilniki žal časa na službenih potovanjih ne urejajo jasno.

Zaradi tega razloga je priporočljivo, da se pravila glede časa na službenem potovanju uredijo v internih pravilnikih.

Kadar to ni ustrezno urejeno, je potem potrebno presojati, za kateri čas se delavcu priznajo ure dela. V praksi se pojavljajo ureditve maksimalnega števila ur na dan ali definicije katera aktivnost na službeni poti se upošteva kot delovni čas.

Pri sami presoji je potrebno upoštevati, ali je bil delavec v navedenem času na voljo delodajalcu. Moje osebno mnenje je, da čas, ki se dejansko porabi za službeno pot, se mora upoštevati v delovni čas, saj je porabljen za pot na napoteni cil.

V pomoč vam je lahko tudi sodna praksa na omenjeno temo.

 

Lep dan želim,

Tanja Šket

Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij