Atama logotip
EN

Pogodba za določen čas

29.04.2024
Pozdravljeni, S 30.6.2023 mi poteče pogodba sklenjena zaradi začasno povečanega obsega dela. Ob sklenitvi leta 2022 so mi rekli da je sodelavka na porodniškem dopustu. Povedala sem jim, da imam službo za NDČ in da je zgolj zaradi nadomeščanja porodniške ne bi menjala in so rekli da iščejo dolgoročno, vendar to je bila le beseda. Sedaj so me obvestili, da mi po preteku ne bodo dali pogodbe za NDČ, kar pomeni da ostanem brez službe. Sem mati samohranilka dvema otrokoma in to tudi vedo. Sodelavka se je med tem časom, ko so meni že drugič podaljšali vrnila na delo. Je pa zunaj tudi že razpis za isto delovno mesto, ki ga opravljam trenutno. So v kakšnem prekršku, oz. kakšne so moje pravne možnosti? Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani!

 

Kolikor razumem je razlog za zaposlitev za določen čas, ki je naveden v pogodbi o zaposlitvi, začasno povečan obseg dela? Če je temu tako, potem je pravno sporno, da vam pogodbe ne podaljšajo oziroma ne ponudijo nove, istočasno pa za isto delovno mesto iščejo drugo osebo. V primeru, da bi vi iskali pravice po sodni poti, bi dokaj verjetno sodišče razsodilo v vašo korist.

Gre namreč za to, da je pogodba za določen čas izjema, ki se jo lahko sklene pod določenimi pogoji. Začasno povečan obseg dela je en od takšnih. Glede na vaše navedbe predvidevam, da vam ne želijo ponuditi zaposlitve za določen čas, kar pa ni v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih. Sicer ne navajate točnih datumov, pa vendar je moč razbrati, da bi bil lahko razlog v tem, da boste na tem delovnem mestu dve leti, kar pa je zgornja meja za zaposlitev za določen čas.

V primeru, da ste podpisali pogodbo za zaposlitev za določen čas zaradi začasno povečanega obsega dela, pa je porodniška odsotnost druge delavke popolnoma relevantna.

Predlagam, da delodajalca pisno opomnite, da razlog za določen čas dejansko ne obstaja, če za vašo pozicijo išče novega delavca. Seveda ima delodajalec lahko za to popolnoma razumen razlog.

 

Lep dan želim,

Tanja Šket,
Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij