Atama logotip
EN

Neto placa

08.05.2024
Pozdravljeni, zanima me, ali je po novem neto plača res 902 EUR? Torej ta znesek bi moral biti minimalno nakazan na osebni račun? Ne razumem namreč, kako je plača obračunana (podjetje mi plačuje do minimalne plače), saj pri bruto znesku vse štima, pri netu pa se zatakne, saj skupaj z dodatki (nedeljski, praznični, izmenski) moja neto plača NE doseže 902 EUR? Primer za februar, bruto plača (z doplačilom do minimalne in z dodatki) je 1302,45 EUR, neto pa samo 894,79 EUR? Prosim za odgovor, lp

Spoštovani!

Na naši spletni strani lahko najdete kalkulator (https://atama.si/aktualno/izracun-minimalne-place), ki vam bruto plačo preračuna v neto.

Pri preračunu bruto plače v neto je potrebno upoštevati, katere olajšave uveljavljate. Kadar delavec poleg splošne olajšave uveljavlja še posebno olajšavo, je lahko neto višji (saj zaradi tega plača manj dohodnine). V tem primeru se sicer lahko zgodi, da pri poračunu dohodnine prejmete poziv za doplačilo.

Prav tako pa je potrebno upoštevati, da je v Sloveniji z mesecem januarjem nov prispevek za zdravstvo, ki je nadomestil dopolnilno zavarovanje. Sedaj mora delodajalec od vaše plače odvesti prispevek v višini 35 EUR in se s tem neto plača zmanjša.

Tanja Šket

Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij