Atama logotip
EN

Koriščenje letnega dopusta

05.03.2024
Pozdravljeni
Na težavo z delodajalcem sem naletel glede koriščenja letnega dopusta, zato vas prosim za pomoč in nasvet. Po pogodbi mi pripada 21 dni letnega dopusta. Delodajalec mi omogoča koriščenje letnega dopusta kot je po zakonu dva tedna skupaj. Zalomi se pri koriščenju ostalega dopusta. Ker smo v podjetju zaposleni trije, si je med prazniki, ki so dela prosti dan omislil kolektivne dopuste, da poveze te dni z vikendi. Ker v letu 2023 nisem bil pozoren (delodajalec me tudi na to ni opozoril), sem prekoračil s tem 5 dni dopusta, katere mi je odbil v tem letu. V januarju me je delodajalec s tem seznanil in mi tudi povedal na katere dni si je omislil kolektivne dopuste, da poveže praznik (dela prosti dan) z vikendom. Ker si je kolektivne dopuste zamislil tako, mi zmanjka dopusta, da bi ga seveda z njegovo odobritvijo koristil, kadarkoli čez leto. Tako rekoč dopusta ne morem koristit po svoje, ampak takrat ko želi on. Ker bi želel kakšen dan dopusta koristiti izven kolektivnega dopusta, je možno, da od delodajalca zahtevam, da mi zagotovi delo med kolentivnim dopustom? Hvala za pomoč in odgovor. Lep pozdrav

Spoštovani!

 

Odreditev kolektivnega dopusta je prosta odločitev delodajalca. Pomembno je, da delavce o kolektivnem dopustu obvesti na začetku leta, da lahko delavci svoje obveznosti oziroma koriščenje načrtujejo. Prav tako mora kolektivni dopust ustrezno urediti v internih aktih.

Obenem pa mora delodajalec zagotavljati tudi zakonska določila glede koriščenja, kot je recimo koriščenje dveh tednov dopusta v kosu. Načeloma se lahko ta dva tedna koristita tudi v času kolektivnega dopusta.

Delavec ima praviloma pravico, da koristi vsaj en dan dopusta po svoji izbiri.

Ob določanju kolektivnega dopusta pa je potrebno upoštevati, da je dopust pravica delavca in je namenjen počitku in regeneraciji delavca. Poleg tega je potrebno upoštevati, da se izraba dopusta planira glede na potrebe delavca in potrebe podjetja oziroma glede na poslovni proces. Zatorej delodajalec ne more za celotni dopust delavca odrediti kolektivnega dopusta.

V vprašanju niste navedli, koliko kolektivnega dopusta dejansko je delodajalec odredil.

Glede na situacijo iz leta 2023 pa je potrebno preveriti več dejavnikov. Če vam je delodajalec vsak dan dopusta odobril, nikjer vas ni opozoril o prekoračitvi, niti vas nikjer ni opozoril, da je vaša odgovornost slediti preostalemu dopustu, potem vam teh preveč izrabljenih 5 dni ne sme »odbiti« v letu 2024. Če ste v letu 2023 neupravičeno izrabili dopust, bi vam moral za te dneve pisati neopravljene ure oziroma se z vami kako drugače dogovoriti.

 

Lep dan želim!

Tanja Šket

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij