Atama logotip
EN

Dopust in ure

29.1.2024
Dober dan.
Pred kratkim sem se bila primorana na novo zaposliti. Delam v lokalu za 4 ure. V pogodbi mi piše,da so nadure možne. A kaj je nadura za 4 ure? Koliko je dovoljeno? Danes bom zagotovo delala vsaj 12 ur. Drugače pa 4 ure ne delam nikoli. Vedno več. Dela se vsako drugo soboto od 7.30 do 15. Koliko dopusta je minimalno? V pogodbi mi piše 20 dni. Ce bi delala vsako soboto,vem,da je minimum24 dni.
Hvala za odgovor in lp.

Spoštovani!

 

V prvi vrsti je pomembno, zakaj ste zaposleni za skrajšan delovnih. Pravila so različna, če je skrajšan delovnik za potrebe delovnega procesa (ker ni dovolj dela za več) ali pa morda zaradi invalidnosti, skrbi za otroka, itd.

 

Če se v praksi izkazuje, da konstantno delate več kot 4 uro, potem je jasno izkazano, da je potrebna zaposlitev za delovnik, katerega dejansko opravljate. Če so nadure izjema, potem ni nikakršne težave, če so te nadure ustrezno odrejene in izplačane.

 

Število dni dopusta se določa glede na število delovnih dni v tednu. Če je urnik podjetja določen na 6 dni, vam pripada najmanj 4 tedne dopusta, kar pomeni 24 dni. Je pa potrebno upoštevati, da je v vašem primeru dan enak 4 uram.

 

Lep dan želim,

Tanja Šket
Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij