Atama logotip
EN

Delo s skrajšanim delovnim časom po bolniški

18.6.2024
Pozdravljeni, sem na dolgotrajni bolniški. Po vrnitvi na delo predvidevam, da bom delala s skrajšanim delovnim časom glede na psihične obremenitve na delu (težko prizadeti klienti), verjetno najprej 4 ure, nato 6 ur. Ali bi lahko v tem času delala tudi preko pogodbe, delo, ki ni tako izčrpavajoče ali bi bilo zaradi delne bolniške v tem času prepovedano kakšno koli drugo pridobitno delo? Če bi se z delodaljalcem zaradi posledic bolezni odločili za drugo delovno mesto znotraj iste organizacije, ali velja, da ga lahko zamenjam šele po letu in pol polnega bolniškega staleža (tako informacijo imam od znanke)? Ali je za menjavo delovnega mesta potreben izvid medicine dela ali je lahko to le dogovor med delavcem in delodajalcem? Ali oceno o skrajšanem delovnem času poda le ZZZS z odločbo ali je oz. v kakem primeru je potrebno tudi mnenje oz. pregled pri medicini dela in športa?

Spoštovani!

Zdravnik je tisti, ki vam določa pravila dela v primeru bolezni. Odvisno kakšne so omejitve in zaradi katerega razloga. V primeru, da bi želeli delati dodatno, bo moral zdravnik podati mnenje ali je to dopustno ali ne.

Če se z delodajalcem sporazumno dogovorita za drugo delovno mesto je to izključno vajina odločitev in ni vezano na trajanje bolniškega staleža.

Pregled pri medicini dela in športa je potreben pred začetkom opravljanja dela, obdobno glede na oceno varnosti ter kadar je delavec odsoten iz delovnega mesta več kot eno leto. Glede na vaše omejitve, se delodajalec lahko obrne na medicino dela za posvet o ustreznosti delovnega mesta z ali brez omejitev.

Lep ozdrav!
Tanja Šket
Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij