Atama logotip
EN

Delo po daljši bolniški odsotnosti (polovični delovničas, omejitve pri delu , dopust)

01.03.2024
Pozdravljeni, zaradi težke kronične bolezni (rak) sem že leto in pol na bolniški. V kolikor se vrnem na delo, najverjetneje nekaj časa delala po 4 ure, preostali del 4 ure pa bom v bolniški. Delodajalec predlaga, da se invalidsko upokojim. To ni v mojem interesu, saj bi še rada bila aktivna, kar bi tudi pozitivno vplivalo na mojo bolezen oz. zdravje. Pa tudi ni najbolj primeren čas, saj imam dve leti do upokojitve. Res pa je, da sedanjega dela v celoti (8 ur), brez omejitev ne bi mogla opravljati. Delodajalec odločno pove, da dela z omejitvami zame nima. 1. Zanima me, ali lahko poleg 4 urnega dela odprem popoldanski s. p., tudi, če sem 4 ure na bolniški in pod kakšnimi pogoji? V času pop. s. p. bi delala lažje delo oz. delo, ki pri katerem bi lahko upoštevala omejitve! 2. Ali mi za lansko leto, ko sem bila celo leto na bolniški, pripada ves dopust ali mi sploh ne pripada? V primeru, da mi pripada, ali mi ga delodajalec lahko »vzame« oz. reče, da ga ne morem izkoristiti? 3. V primeru, da mi odredijo delo 4 ure in bolniško 4 ure, bi me delodajalec najprej poslal na dopust. Delodajalec pove, da se za 4 ure dela in 4 ure bolniške, v primeru, da koristim dopust, šteje oz. piše en dan dopusta. Je to res? Če ni, na kateri člen/Zakon se lahko sklicujem?

Spoštovani!

Kolikor je iz vašega vprašanja moč razbrati, imate zaradi bolezni izdano odločbo, ki vam narekuje skrajšan delovni čas 4 ure. To pomeni, da lahko delate 4 ure na dan zaradi vašega stanja. Zdravstveno zavarovanje vam omogoča plačilo za 4 ure, ko niste zmožni delati, zatorej je logično, da si ne morete in ne smete poiskati dodatne zaposlitve. V primeru, da ste sposobni delati več kot 4 ure, pa svojega dela pri tem delodajalcu za vč kot toliko ne morete opravljati, potem je smiselno da ste zaposleni za 4 ure, preostali čas pa delate drugje.

V primeru, ko bo Zavod za zdravstveno zavarovanje ocenil, da ste zmožni delati 8 ur z omejitvami, pa vam delodajalec teh omejitev ne bo mogel zagotoviti, bo verjetno potrebno delovno razmerje prekiniti.

Dopust iz lanskega leta vam pripada, imate ga možnost koristiti do 31.03.2025. Delodajalec vam mora koriščenje omogočiti.

V primeru, da greste v času, ko imate odrejene 4 ure dela in 4 ure bolniške na dopust, se vam za vsak dan odsotnosti šteje en dan dopusta, le da je dopust za en dan obračunan v višini 4 ur, za preostale 4 ure v dnevu prejmete bolniško nadomestilo.

 

Lep dan želim!

Tanja Šket
Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij