Atama logotip
EN

Bolniška

30.1.2024
Pozdravljeni. Imam eno vprasanje. Zaposlena sem v Splosni bolnisnici - torej javni sektor. Moj delovnik obsega dopoldansko delo, ki je redno dein dezurstva. Delam torej okrog 250ur na mesec. Moja placa je torej recimo 2500€. Moja osnovna placa je recimo 1400€. Zanima me, kako se obracuna bolniski stalez? Namrec, ko berem zakone je povsod navedeno, da je osnova za nadomestilo povprecna zavarovanceva mesecna placa in nadomestila, ki so bila izplacana v koledarskem letu pred letom, v katerem je nastala zacasna odsotnost od dela. Lep pozdrav in hvala za odgovor

Spoštovani!

Obstaja več vrst nadomestila za bolniško odsotnost. Kadar se obračunava nadomestilo, ki gre v breme delodajalca (prvih 30 delovnih dni bolniške odsotnosti) je osnova za nadomestilo bruto plača, ki ste jo prejeli v preteklem mesecu.

Kadar pa se vam obračunava nadomestilo za bolniško odsotnost, ki je v breme ZZZS (Zavod za zdravstveno zavarovanje) in bo delodajalec strošek nadomestila prejel povrnjen, pa se za osnovo vzame dohodke, ki ste jih prejeli v letu preden je odsotnost nastala.

 

Lep dan želim!

Tanja Šket

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij