Atama logotip
EN

Potrjena novela interventnega zakona po poplavah

15.11.2023

Državni zbor je v petek potrdil novelo interventnega zakona, ki določa dodatne ukrepe in rešitve za odpravo posledic poplav in plazov, ki so avgusta prizadele Slovenijo.

Namesto solidarnostnega prispevka, ki ga novela ukinja, vlada kot dodatni vir financiranja predlaga zvišanje stopnje davka od dohodkov pravnih oseb za 3 odstotne točke, in sicer za prihodnjih pet let, ki bo bremenil delodajalce.

Nekatera podjetja so že izvedla solidarnostno soboto, s katero so zmanjšala plačilo prispevka. Kljub ukinitvi solidarnostnega prispevka bo izvedba solidarnostne sobote ostala prostovoljna, plačila se bodo pa še vedno stekala v proračun.

Glede predplačil za obnovo stanovanj je v predlogu novele zapisano, da se izplačajo v vrednosti 20 odstotkov škode, zavedene v spletni aplikaciji Ajda, če je ta višja od 6000 evrov. Pogoj je, da so ljudje na tem naslovu stalno prijavljeni in da objekt ni predviden za rušenje oz. ni predvidena nadomestna ali nadomestitvena gradnja.

Novela zakona predvideva tudi rešitve za pospešitev postopkov izjemnega dodeljevanja neprofitnih stanovanj v najem, podaljšanje možnosti kriznih namestitev ter odstranitev ogroženih objektov in onesnažene zemljine.
 

Prijavite se na naše novice in bodite na tekočem z vsemi novicami na kadrovskem področju!
 
Urša Šarić
Atama d.o.o.