Atama logotip
EN

Omogočena oddaja zahtevkov za izplačilo povračil zaradi posledic poplav in plazov

15.09.2023

Novela Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki je začela veljati 11.8.2023, omogoča povračilo nadomestila plače zaposlenih zaradi višje sile in začasnega čakanja na delo v povezavi s posledicami poplav, Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov z začetkom veljavnosti 2.9.2023 pa omogoča povračilo izplačanih plač zaposlenih, ki so pri delodajalcih odstranjevali posledice poplav.
 
Od 14.9.2023 lahko delodajalci, ki ste od Zavoda RS za zaposlovanje že prejeli odločbo, s katero vam je bila po poplavah priznana pravica do državne pomoči, na Zavodu predložite zahtevke za povračilo nadomestila plače zaradi višje sile in čakanja na delo ter zahtevke za povračilo izplačanih plač zaposlenim, ki so odstranjevali posledice poplav pri delodajalcu.

Zahtevke lahko oddate, če ste poleg pridobljene odločbe že izplačali plače oziroma nadomestila plač in oddali REK-obrazce pri finančni upravi.

Ukrep povračila izplačanih plač delavcem za odpravljanje posledic poplav in plazov pri delodajalcu lahko uveljavljate za obdobje od 3.8.2023 do 3.9.2023. V primeru, da ste drugo delo odredili pred 2.9.2023, je potrebno oddati vlogo najkasneje do 18.9.2023.

Zahtevke za izplačilo predložite elektronsko na Portalu za delodajalce.


Ali želite redno prejemati obvestila o novostih in zanimivostih s kadrovskega področja? Prijavite se na naše novice!
 
Urša Šarić
Atama d.o.o.