Atama logotip
EN

Uveljavite enotne splošne vozovnice in obračunavanje prevoza

18.07.2023

S 1. junijem je Ministrstvo za okolje uvedlo enotno splošno IJJP vozovnico, ki velja za prevoze z vlakom in medkrajevnimi avtobusi širom Slovenije.

Glavna sprememba se odraža v ceni vozovnice. Mesečna imenska vozovnica tako po sedanji uredbi ne more stati več kot 70 eur, ne glede na potovalno razdaljo.
V praksi to za podjetja, ki zaposlenim kot povračilo prevoza na delo upoštevajo mesečno karto najcenejšega javnega prevoza pomeni, da bodo nekaterim zaposlenim morali izplačevati nižje povračilo stroškov prevoza na delo.

Vsi zaposleni, ki prejemajo povračilo stroškov za prevoz na delo na podlagi mesečne vozovnice in je do sedaj to povračilo znašalo več kot 70 eur na mesec, bodo po novem dobili 70 eur. V primeru, da bo podjetje vseeno izplačevalo večji znesek, bo moral biti presežek nad 70 eur obdavčen.

Rešitev v dani situaciji je sprememba pravila povračila stroškov prevoza na delo, kjer je to mogoče. Podjetja imajo možnost, da zaposlenim povrnejo zneske v obliki dnevnih vozovnic ali v obliki kilometrine.

 

Tanja Šket

Atama d.o.o.