Atama logotip
EN

Koraki v primeru izgube zaposlitve

Izguba zaposlitve sodi med ene od najbolj stresnih dogodkov, ki jih lahko oseba doživi. Zato vam v nadaljevanju predstavljamo smernice, ki vam bodo pomagale odgovoriti na vprašanje: Kaj sedaj?

Prijava na Zavod RS za zaposlovanje

Po izgubi zaposlitve se lahko prijavite na Zavod RS za zaposlovanje. V primeru, da niste prijavljeni v evidenco brezposelnih, ne morete uveljavljati določenih pravic, ki izhajajo iz brezposelnosti, kot so:


Kdaj se lahko prijavite v evidenco brezposelnih?

Dokler vam delovno razmerje ne preneha, se ne morete prijaviti v evidenco brezposelnih. V evidenco brezposelnih se najprej lahko prijavite prvi dan po izteku delovnega razmerja (na prvi dan vaše brezposelnosti).

V primeru, da boste uveljavljali pravico do denarnega nadomestila za brezposelnost, se morate v evidenco brezposelnih prijaviti najkasneje 30. dan po izteku delovnega razmerja. Če zamudite rok, se vam skrajša čas prejemanja denarnega nadomestila.


Ali si morate sami urediti obvezno zdravstveno zavarovanje?

V času, ko ste v delovnem razmerju, vam obvezno zdravstveno zavarovanje krije podjetje. Ko pa vam delovno razmerje preneha, vam preneha tudi vaše obvezno zdravstveno zavarovanje in si ga morate urediti sami pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

V primeru, da želite uveljavljati pravico do denarnega nadomestila za brezposelnost, si v času od prijave pri Zavodu RS za zaposlovanje do izdaje odločbe o priznanju pravice do denarnega nadomestila, sami uredite obvezno zdravstveno zavarovanje na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Po prejemu odločbe o priznanju pravice do denarnega nadomestila, se na enoti Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije odjavite iz zavarovanja po začasni podlagi in uveljavite morebitno vračilo plačanega prispevka.

Prijavo v obvezno zdravstveno zavarovanje za vas uredi Zavod RS za zaposlovanje z dnem, ko vam je z odločbo priznal pravico do denarnega prejemka, odjavo pa z iztekom, prenehanjem oziroma mirovanjem te pravice.


Pri iskanju nove zaposlitve bodite aktivni in vztrajni.

Naredite načrt.

Načrt vam bo pomagal pri organizaciji in spremljanju aktivnosti, ki jih boste izvajali pri iskanju nove zaposlitvene možnosti. Določite čas, ki ga boste dnevno ali tedensko namenili za iskanje.


Posodobite vaš življenjepis.

Življenjepis je prvi stik med vami in delodajalcem, zato si vzemite čas za pripravo dobrega življenjepisa. Na tej povezavi najdete nasvete, kako lahko izboljšate vaš življenjepis.

Življenjepis naj spremlja spremno pismo, pri sestavi si lahko pomagate z člankom: Spremno pismo - kaj in kako ga napisati.


Spremljajte zaposlitvene oglase.

Prosta delovna mesta lahko najdete na Zavodu RS za zaposlovanje, zaposlitvenih portalih, kadrovskih agencijah, direktno na spletnih straneh posameznih podjetij, v časopisih ipd.


Vpišite se v bazo iskalcev zaposlitve.

Če med objavljenimi prostimi delovnimi mesti ne najdete želenega dela, se vpišite v bazo kandidatov za zaposlitev, ki jo lahko najdete na spletnih straneh posameznih podjetij. Vabimo vas, da se vpišete tudi v našo bazo iskalcev zaposlitve. Pošiljali vam bomo prosta delovna mesta in vas kontaktirali, ko bomo za vas imeli primerno zaposlitev.


Ste pravkar ostali brez zaposlitve? Iščete novo? Potem nas pokličite na 01 23 00 860 ali pa nam pišite na ursa@atama.si in preverite aktualno ponudbo dela!
 
Urša Šarić
Atama d.o.o.