Atama logotip
EN

Hranjenje dokumentacije o zaposlitvi

29.06.2023

V času zaposlitve in tudi po zaključku je delodajalec dolžan hraniti točno določeno dokumentacijo, ki je nastala in je podlaga za dokazovanje izvrševanja zakonskih obvez.

Velik del dokumentacije, ki pri zaposlitvi nastane, je delodajalec dolžan izročiti delavcu, delavčeva odgovornost pa je, da to dokumentacijo ustrezno hrani. Namen hrambe je predvsem uveljavljanje pravic, dokazovanje zaposlitve in dejavnikov povezanih z njo in pridobivanje različnih ugodnosti, ki jih zaposlitev prinaša.

Dokumentacija, ki jo je delodajalec dolžan izročiti delavcu:

Delavec dokumentacije sicer ni dolžan shranjevati, je pa to priporočljivo, saj delodajalec ni obvezan da mu kopije dokumentov, ki so bili že izročeno, ponovno izda.

Koliko časa je smiselno dokumentacijo shranjevati?

Dokumente, ki so nastali tekom zaposlitve, je smiselno shranjevati toliko časa dokler lahko na podlagi zapisanega uveljavljamo spremembe ali urejamo pravice.

Kot primer lahko navedemo pridobivanje kredita, kjer je delavec dolžan priložiti plačilne liste. V primeru ustrezne hrambe to ne bo težava. Če delavec tega ni shranjeval, bo potrebno delodajalca zaprositi za ponovno izdajo, kar pa ni vedno enostavno.

Poleg navedenega, delavec dokumentacijo lahko potrebuje pri pridobivanju pravic iz naslova brezposelnosti, socialnega varstva, v primeru urejanja neskladnosti ali napačnih izplačil, dokazovanju delovne dobe in podobno.

Zatorej je pomembno da delodajalec izda vse potrebne dokumente, delavec pa jih ustrezno hrani.

 

Tanja Šket 

Atama d.o.o.