Atama logotip
EN

Razporejanje dopusta

29.06.2023

Poletje je čas, ko se delodajalci soočajo z povečanimi odsotnostmi zaradi letnih dopustov. Večkrat prihaja do težav z razporejanjem dopustov med zaposlenimi, saj so želje posameznikov specifične in vezane na družinske oziroma socialne potrebe.

Kadar podjetje v poletnem času organizira kolektivni dopust, je del težave, kako razporediti daljša trajanja dopustov zaposlenih, rešen. Zaposleni že vnaprej vedo, kdaj planirati dopust in podjetje nima potrebe po razporejanju delavcev v poletnem času.

Kaj pa, ko podjetje nima kolektivnega dopusta in se zaposlenim dopust odobri glede na njihove želje? Včasih pride do situacije, kjer si večje število zaposlenih želi na dopust v istem času, poslovni proces pa tega žal ne omogoča.

Podjetjem svetujemo, da izrabo dopustov načrtujejo vnaprej. Seveda vsak zaposleni ne bo mogel predvideti, kdaj točno bo porabil celotni dopust, vsekakor pa lahko podjetje poda smernice glede načrtovanja, prijave in kombiniranja izrabe.

Če podjetje že v začetku leta pozove delavce, da do določenega datuma napovedo daljše odsotnosti zaradi izrabe letnega dopusta, je tako moč splanirati odsotnosti, delavci pa so vsi vi istem položaju glede izrabe. Vseeno se v praksi dogaja, da bo več oseb želelo na dopust v istem obdobju.

Delodajalcem svetujemo, da kolikor dopušča delovni proces, upoštevajo želje zaposlenih. V primeru, ko to res ni mogoča, pa naj se delavcu, ki mu dopust ne bo odobren v želenem obdobju, ponudi prednost izbire v prihodnjem letu.

Kombinacija dobro definiranih navodil glede izrabe in čim večjega upoštevanja želja zaposlenih bo zagotovo najboljši recept za učinkovit počitek vaših sodelavcev.

 

Tanja Šket

Atama d.o.o.