Atama logotip
EN

Minimalna plača 2023

20.1.2023

13.01.2023 je bil v Uradnem listu Republike Slovenije objavljen znesek minimalne plače, ki velja za delo opravljeno po 1. januarju 2023.

Nova minimalna plača znaša 1.203,36 EUR bruto.

Neto znesek minimalne plače je odvisen od olajšav, ki jih posameznik uveljavlja. Vsak zaposleni uveljavlja splošno olajšavo (5.000 EUR), poleg tega pa mu lahko pripada še katera od naslednjih olajšav: 

-          Olajšava za otroka oziroma vzdrževano osebo. Kadar posameznik uveljavlja olajšavo mesečno oziroma sproti, je neto izplačilo lahko višje. V primeru, da posameznik uveljavlja višino šele pri povračilu dohodnine, je povračilo lahko višje v enkratnem znesku. Na letni ravni pa je dohodek posameznika enak.

-          Dodatna splošna olajšava pripada tistim, katerih mesečni dohodek ne presega določenega zneska. V letu 2022 je bila višina 1.143,03 EUR mesečno. V letu 2023 bo predvidoma znašala 16.000 EUR letno. Pri sprotnem uveljavljanju te olajšave je potrebno biti previden. S potencialnimi dodatnimi izplačili se lahko zgodi, da posameznik na letni ravni preseže določeni znesek. V tem primeru ga lahko preseneti potencialno doplačilo dohodnine na letni ravni, saj mu navedena olajšava ne pripada več.

-          Olajšava za mlade je novost v letu 2023. Mladi do dopolnjenega 29. leta bodo lahko uveljavljali olajšavo v višini 1.300 EUR na letni ravni.

Zaradi vseh naštetih dejavnikov, ki lahko vplivajo na neto izplačilo plače je povsem nesmiselno govoriti o zvišanju neto minimalne plače za 100 EUR. Mesečna neto minimalna plača bo višja za navedeni znesek pri tistih, ki bodo sproti uveljavljali dodatno splošno olajšavo, ostalih dodatnih olajšav pa bodisi nimajo, bodisi jih ne bodo uveljavljali.

Tanja Šket

Atama d.o.o.