Atama logotip
EN

Dvojna prijava delavca v zavarovanje

pogodbaDelodajalec je dolžan pred začetkom zaposlitve delavca preko sistema e-vem prijaviti v obvezna zavarovanja. Ob prijavi je potrebno obvezno priložiti pogodbo o zaposlitvi, ki med drugim določa začetek in morebiten konec zaposlitve.

Na podlagi prijave v zavarovanje se delavcu obračunava delovna in pokojninska doba ter mu tečejo vse pravice iz naslova zavarovanj.

Ob zaključku zaposlitve mora delodajalec delavca odjaviti iz zavarovanj. Delavca odjavi z dnem, ko zadnji dan dela oziroma je zaposlen.

Kadar delavec menja zaposlitev in začne z novo zaposlitvijo takoj naslednji dan, ko mu staro delovno razmerje poteče ima neprekinjeno urejeno zavarovanje, kljub temu da je zamenjal delodajalca

Večkrat pa se zgodi, da novi delodajalec prijavi delavca v zavarovanja z dnem, ko je le-ta še zavarovan pri prejšnjem delodajalcu. Kadar na dokumentaciji, ki ureja prekinitev delovnega razmerja ni točno določen zadnji dan dela, se takšen zaplet kaj hitro zgodi.

V primeru dvojne prijave bo ZZZS pozval drugega delodajalca, da delavca prijavi s kasnejšim datumom, kljub temu, da je delavec na ta datum že delal pri drugem delodajalcu in je o tem sklenjena ustrezna pogodba o zaposlitvi, ki določa prvi dan dela.

Tanja Šket
Atama d.o.o.

Potrebujete izkušenega partnerja za izvajanje postopkov povezanih z zaposlovanjem? V Atami že več kot 20 let izvajamo outsourcing kadrovskega področja za različna podjetja. V primeru potrebe po tovrstnih storitvah nas kontaktirajte.