Atama logotip
EN

Pravice posameznika


Dandanes naše osebne podatke zahtevajo na vse več mestih. K temu sta prispevala velika želja in »potreba« po mnogih evidencah ter nenaden razvoj informacijske tehnologije. Ste kdaj pomislili, da bi kakega uporabnika vaših podatkov vprašali o tem, kako zagotavlja njihovo varovanje? Recimo, da vprašate svojega delodajalca, kako je varovana kadrovska evidenca. Ali zdravstvenega dispanzerja, kako je z vašim zdravstvenim kartonom. Ali pa morda svojo banko, kako varuje vaše podatke o tekočem računu.

Posebej občutljivo je vprašanje obdelovanja in posredovanja podatkov. Ste se kdaj pozanimali, komu so bili vaši osebni podatki sporočeni in zakaj? Tema je izredno pereča, saj lahko pride do zlorabe in kršenja pravic, česar se ljudje dostikrat ne zavedamo. Osebni podatki se lahko obdelujejo in posredujejo le, če tako določa zakon, ali če ima upravljavec zbirke podatkov našo pisno privolitev. Posameznik, ki meni, da se njegovi osebnih podatki nezakonito obdelujejo, lahko v zvezi s tem poda prijavo informacijskemu pooblaščencu.

Država poskuša s predpisi ustvariti pogoje, da bi potekala uporaba in obdelava podatkov čim bolj varno. Zakon o varstvu osebnih podatkov določa osnove, ukrepe in obveznosti, ki naj bi zagotavljali, da bodo naši podatki čim bolj varni. Smisel varstva osebnih podatkov je varovanje pravic posameznika, na katerega se podatki nanašajo. Če pogledate 24. člen tega zakona, najdete v njem veliko tem, o katerih lahko povprašate upravljavca vaših podatkov – recimo svojega delodajalca.

Ugotovili smo, da ima posameznik pravico zahtevati razjasnitev, zakaj se bodo njegovi podatki uporabljali in se pritožiti, če sumi, da je prišlo do zlorabe. Se pravi, da delavec lahko zahteva od svojega delodajalca, v kakšen namen bo uporabil njegove osebne podatke.documents-158461 960 720

Marjetka Kralj, svetovalka za prodajo

Potrebujete še kakšno dodatno informacijo glede varovanja osebnih podatkov zaposlenih? Preverite, ali se odgovor skriva med našo priljubljeno spletno rubriko kadrovske storitve.