Atama logotip
EN

Pogodba za določen čas

Spoštovani! V podjetju (d.o.o., z manj kot 10 zaposlenimi) sem zaposlena od xx, pogodba je bila sedaj v peto podaljšana in sicer od xx do xx. xx pa bo minilo 2 leti od kar sem v tem podjetju. Ali je možno imeti veljavno pogodbo za določen čas tudi po preteku teh 2 let, ali bi morala s xx dobiti pogodbo za nedoločen čas? V pogodbi je že od začetka navedeno da nadomeščam delavko na porodniškem dopustu, vendar je vmes (xx) delavka že dala odpoved in ni bilo več nadomeščanja porodniške, s koncem decembra pa je nova delavka odšla na porodniški dopust. Prav tako pa mi je prejšna pogodba potekla xx, novo pa sem prejela šele danes, xx tekom službe. Ali je tu prišlo do kršenja zakona? Hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

 

Po zakonodaji se ne sme skleniti ene ali več zaporednih pogodb o zaposlitvi za določen čas za isto delo za več kot dve leti, razen v primerih kot je recimo nadomeščanje začasno odsotnega delavca (ostali primeri so navedeni v drugem odstavku 55. člena ZDR-1).

V vašem primeru bi morala biti pogodba o zaposlitvi sklenjena za določen čas zaradi nadomeščanja osebe XY do 31.8., s 1.9. bi se morala pa skleniti nova pogodba z novim obstoječim razlogom za določen čas.

 

Z lepimi pozdravi. 

Janja Kompare
Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij