Atama logotip
EN

Obračunavanje nadomestila za dopust in bolniški stalež

Pozdravljeni, V podjetju imamo v naprej odrejen urnik, ki določa, da nekateri vikendi obsegajo 12-urni delavnik. V praksi je pa delo takšno, da imamo vedno en dan v vikendu 12h delavnik vendar je prirejen zaradi fonda ur. Za tisti vikend, ki je v uradnem urniku predvideno 8h delavnik, podpišemo izjavo, da se strinjamo z opravljanjem nadur (največ 12h na mesec). Zatakne se predvsem pri obračunavanju dopusta in bolniških odsotnosti, ko je uradno odrejeno 12h delavnik. Takrat se nam namreč nadomestilo za dopust obračuna samo za 8h medtem ko nam 4h,ki smo jih opravili tekom leta odtegnejo in jih prikažejo v osnovni plači kot del opravljenih ur (moje laično razmišljanje je da, če ima nekdo 4h delavnik ne izgubi 1/2 dneva dopusta ampak mu vzamejo 1 dan, zakaj je potem pri 12h delavniku potrebno 1 dan in pol dopusta?). Enako je bilo do nedavnega tudi pri bolniškem staležu, vendar se je tam situacija uredila, verjetno, ker urnik sedaj posredujejo pristojni državni instituciji.Glavno vprašanje je, ali se vam ne zdi smiselno, da bi morala biti dopust, bolniška, nega, itn. v tem primeru enako obravnavana v primeru naprej odrejenega 12h delavnika in ali s tem delodajalec krši zakon? Hvala in lep pozdrav

Spoštovani!

Ker ni jasno kakšen je vaš tedenski oziroma mesečni urnik, pišem na splošno.

Odsotnost se obračunava za redne ure, ki so bile na dan odsotnosti predvidene. Kadar delovni dan traja 8 ur, to pomeni 8 ur bolniške ali dopusta. Če delovni dan traja 12 ur, to pomeni 12 ur bolniške ali dopusta. Pri kombiniranih dnevih, kjer so različne ure v dnevu, pa je situacija malo bolj kompleksna.

V realnosti mora delavec opraviti določeno število ur (fond ur), ki za tisti mesec velja. Za vse ostale ure mora imeti delavec ustrezno podlago za odsotnost.

Dopust delavca se odreja v dnevih. Vendar je smiselno dneve dopusta v primeru nenakomernih razporeditev ur tudi porazdeliti. Tudi pri obračunu dopusta na plačilni listi so prikazane ure samega dopusta.

Delavec, ki je zaposlen za polni delovni čas ima povprečno delovno obveznost 8 ur. V tem primeru je tudi dan dopusta 8 ur. Delavec, ki ima zaposlitev za polovičen delovni čas, ima delovno obveznost 4 ure, kar pomeni, da je tudi dan dopusta 4 ure.

Torej - odsotnost se meri v urah, ki so predvidene na urniku za tisti dan. 

Smo pa v preteklosti že odgovarjali na podobna vprašanja, predlagam, da malce prebrskate med objavljenimi odgovori.

Lep dan želim,

Tanja Šket
Atama d.o.o.

 

 

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij