Atama logotip
EN

Kaj če delodajalec ne odobri izrabe 10 dni letnega dopusta po vrnitvi z bolniškega staleža?

Pozdravljeni! Prometno nesrečo sem imela *** in bila do *** na bolniški. Dogovor za dan starega letnega dopusta je bil ***. in ga nisem uporabila. Tudi ***. do ***. imeti bi morala nov letni dopust 10 delovnih dni. Vse to je zaradi nesreče ostalo neuporabljeno. Ko sem prišla nazaj, sem novembra prosila za 10 dni dopusta (ker ga nisem izkoristila) in so mi v podjetju rekli, da jih ne morem dobiti, in so mi komaj odobrili le pet. Je to dovoljeno? V odločbi o letnem dopustu in pogodbi nam piše, da moramo do konca leta izrabiti 15 dni dopusta. Vem tudi, da jih moram po zakonu porabiti 10 v celoti v kosu. Ampak to, da ga ne morem dobiti v celoti, ni odvisno od mene, odvisno je od delodajalca. Da ne omenjam, da sem poskušal dobiti vsaj še dva dni kasneje, potem pet, a mi "ne morejo obljubiti". Odgovor mi veliko pomeni, zato se že vnaprej zahvaljujem. Lep pozdrav

Spoštovani!

Pri izrabi dopusta je potrebno upoštevati tako delavčeve potrebe kot delovni proces v podjetju. Nemalokrat se zgodi, da delavec dopusta ne more izkoristiti, ko bi želel, saj bi bil s tem ogrožen poslovni proces. Po drugi strani pa nepredvideni dogodki na strani delavca pripeljejo do situacije, ko je koriščenje dopusta oteženo.

Kadar je delavec dlje časa odsoten, pride večkrat do dilem kako lahko nato dejansko dopust izkoristi. Sam zakon o delovnih razmerjih določa le ohlapna pravila glede koriščenja dopusta, ki pa večkrat ne predvidijo dejanskih situacij na trgu dela. Predvsem, kadar je delavec z dela odsoten lahko pride do dilem.

Glede na dejstvo, da je delodajalec opredelil obvezno koriščenje 15 dni v tekočem letu, vam to mora omogočiti. V primeru, da tega ne stori, potem takšno pravilo za vas ne more veljati. Seveda mora imeti delodajalec za to dober razlog, ki vodi k temu, da bi bil delovni proces zaradi vaše odsotnosti ogrožen. 

Lep dan želim,

Tanja Šket
Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij