Atama logotip
EN

nadomestilo za prehrano

KAKO DO USTREZNE HRANE ALI NADOMESTILA IN NA KATERI PRAVNI OSNOVI LAHKO DELODAJALEC V ZVEZI S PREHRANO ZAHTEVA IZVID SPECIALISTA Z DIAGNOZO? Delodajalec organizira službeno prehrano preko drugega (za pripravo in razdeljevanje specializiranega) podjetja. Ta hrana mi ne ustreza, saj mi povzroča razne težave (utrujenost, zgaga, napihovanje, težave pri prebavi...) Po nasvetu osebnega zdravnika sem za prehrano poskrbela sama, delodajalca pa sem o tem obvestila in mu posredovala mnenje zdravnika. Delodajalec tega ne upošteva in me poziva, da od svojega zdravnika zahtevam napotitev k specialistu. Rezultat tega je, da sedaj ne dobim niti hrane niti denarnega nadomestila. Zanima me, kako pridobiti ali ustrezno hrano (zelenjavo ali osnovna živila) ali denarno nadomestilo in sicer za nazaj in za naprej. Pogodba o zaposlitvi bo potekla konec leta in verjetno do takrat ne bom niti prišla na vrsto pri katerem koli specialistu. Predvidevam, da delodajalec igra na to karto, da mu enostavno ne bo treba kakorkoli izplačati denarnega nadomestila. Nikakor se ne morem strinjati, da moramo biti zaposleni zadovoljni z vsem, kar je ponujeno. Podjetje se sicer uvršča v elektro-kovinarsko branžo in je v zasebni lasti. Naj pripomnim še to, da na plačilni listi sicer navaja postavko "nadomestila prevoz/prehrana", vendar o nadomestilu za prehrano ni ne duha ne sluha. Hvala v naprej in lep pozdrav.

Spoštovani!

 

Če delodajalcu ne uspe zagotavljati ustrezne prehrane med delom, glede na potrdilo zdravnika, preostane možnost izplačila zneska za prehrano. Delodajalec je dolžan izpolnjevati svoje dolžnosti, o tem ga lahko pisno opomnite, poleg tega obvestite Inšpektorat RS za delo. Če delodajalec v roku 3 dni ne izplača pripadajočega zneska za prehrano, za čas, ko ta ni bila zagotovljena, lahko  v roku 30 dni uveljavljate sodno varstvo z vložitvijo tožbe pri sodišču.

Zakon o delovnih razmerjih nikjer ne navaja, od katerega zdravnika potrdilo je ustrezno. Vsekakor vam delodajalec mora zagotoviti prehrano ali vam izplačati ustrezen znesek.

Lep dan želim,

Tanja Šket
Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij