Atama logotip
EN

Delovna doba - stopnja

Pozdravljeni! Zanima me, ali mora biti stopnja %, ki se zaračunava za vsako dopolnjeno leto zaposlitve fiksna ali se lahko z vsakim dodatnim letom spreminja? Zaposlen sem v podjetju, ki ga ne zavezuje kolektivna pogodba. Delodajalec nam za npr. 3 leta delovne dobe obračuna delovno dobo s stopnjo 0,8% na leto, med tem ko za 4. leto zaračuna 0,75% na leto in tako naprej... se torej za vsako dopolnjeno leto stopnja za delovno dobo niža. Nikjer nisem zasledil odgovora na to vprašanje - ali mora biti stopnja fiksna, ali si jo lahko delodajalec prosto zmišljuje za vsako novo dopolnjeno leto delovne dobe. Kje je to opredeljeno? Vem, kaj piše v ZDR-1, kolektivne pogodbe nimamo. Vem tudi, da to vprašanje ni za vas, pa vseeno; vlada trenutno odloča o novem Zakonu o delovnih razmerjih. Zakaj se take stvari ne določijo na ravni državne zakonodaje? Vsaj okvirno... Lep pozdrav!

Spoštovani!

Kot ste že sami ugotovili, sam Zakon o delovnih razmerjih ne določa stopnje plačevanja dodatka za minulo delo. Višina in način obračunavanja sta prepuščena ureditvi v kolektivnih pogodbah, ki pa jih ni za vsa področja. Načeloma se lahko delodajalec ravna tudi po kolektivni pogodbi, ki ga direktno ne zavezuje ampak ima vzporednice z delovanjem podjetja.

V praksi se je razvilo pravilo, da kadar odstotek dodatka za minulo delo ni določen, če plačuje 0,5% za vsako dopolnjeno leto. Glede na navedbe vaš delodajalec še vedno plačuje višjo stopnjo. Iz vašega vprašanja ni povsem razvidno ali se vam ob dopolnjenih 4 letih zniša stopnja za vsa leta ali samo za 4. leto. Samo upravičenost takšnega ravnanja pa lahko na koncu presoja le sodišče.

Lep pozdrav,

Tanja Šket
Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij