Atama logotip
EN

Bolniška za delovne sobote

Pozdravljeni, Imam vprašanje glede bolniške za delovne sobote. Delam v trgovini za živali. Pogodbo imamo podpisano za 8h delavnik, vendar med tednom delamo 6h40min, preostanek nadoknadimo vsako drugo soboto, ko delamo 12h (OD 7:30 DO 20:10). Smo tudi podpisali list, da soglašamo z delom za 12h sobote. Dvakrat se mi je že zgodilo, da sem na soboto zbolela, enkrat sem šla tekom sobote domov, ker sem pričela bruhati. Drugič pa sem že v petek zbolela in sem vedela, da me v soboto ne bo. Problem je nastal, ker mi niso želeli upoštevati 12h bolniške ampak samo 6:40, češ da imamo tak delavnik (čeprav smo na urniku pisani po celi dan že po en mesec vnaprej imamo razpored) in sem avtomatsko vsako soboto imela potem minusa 6h40min. Tega se potem hitro nabere in moraš potem še avtomatsko eno dodatno soboto delati, da prineseš notri ure. Mi lahko pomagate ali je to res ali ne in če je kje v zakoniku ali, kjer drugje napisano, da lahko drugič črno na belem pokažem, da mi mora ušptevati 12h bolniške.

Spoštovani!

Delavec je upravičen do bolniškega staleža za čas, ko bi moral delati, pa tega ne stori, ker je bolan. V primeru, da imate urnik dela določen vnaprej in ste bolniško odsotni v tem času, vam mora delodajalec za ta čas obračunati bolniško nadomestilo.

Seveda je v teh situacijah pomembno, kako je delovni čas opredeljen v internih aktih podjetja. Težko sodim ali delodajalec postopa prav ali ne. Predlagam, da delodajalca pozovete k pisnemu pojasnilu z zakonsko podlago glede odločitve obračunavanja bolniškega nadomestila.

Lep pozdrav,

Tanja Šket
Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij