Atama logotip
EN

Dopust in izplačilo regresa

Pozdravljeni! V sredini meseca (avgust) sem se zaposlila v podjetju, kjer sem sklenila pogodbo za 3 mesece. Pogodbe v podjetju ne bom podaljšala. Zaposlena bom torej polovico meseca avgusta, cel september, cel oktober in polovico meseca novembra. Zaposlena sem za polni delovni čas, 6tedenski delavnik, ker gre za prvo zaposlitev mi pripada minimalno št. dni dopusta. Pogodba letni dopust omenja le z vidika, da se določi skladno z zakonom in da delavcu pripada sorazmeren delež regresa in 1/12 letnega dopusta za vsak polni mesec. Tukaj sem nekoliko zmedena. Če sem prav prebrala je minimalno št. dni letnega dopusta pri 6dnevnem delovnem tednu 24 dni, torej se mi zdi logično, da mi pri pogodbi za 3 mesece pripada 1/4 dopusta (in 1/4 regresa), torej 6 dni. Imam prav? Ali pa pride do problema, ker bom zaposlena le 2 polna koledarska meseca (september in oktober) in 2 polovična in mi bosta na ta način pripadali le 2/12, torej 4 dni letnega dopusta (in 1/6 regresa)? Mi je delodajalec v času opravljanja dela (v 3 mesecih) dolžen omogočiti izkoristiti dopust in mi je ob koncu pogodbe dolžen izplačati tudi regres ali se lahko odloči, da mi dopust tudi izplača? Je izplačilo regresa lahko naknadno ali ga moram prejeti najkasneje ob zadnji plači? Hvala za odgovor!

Spoštovani!

Dopust in regres vam pripadata za tri mesece, ne glede na to, da ste se zaposlili v sredini meseca.

V primeru, da vam pripada minimalno število dni dopusta, to pomeni, da vam pripadajo 4 tedni dopusta za celo koledarsko leto. V primeru 6-dnevnega delovnika je to 24 dni, sorazmeren del za 3 mesece znaša 6 dni. Dopust morate v času zaposlitve izkoristiti. V primeru, da ga ne izkoristite zaradi opravičljivih razlogov s strani vas ali delodajalca, ga delodajalec lahko izplača (odvisno od razloga).

Glede plačila regresa trenutno ni jasnih pravil, kdaj naj bi se ga natanko izplačalo, če obveznost za plačilo nastane po 30.6. Vsekakor ga morate prejeti v tem koledarskem letu.

 

Lep pozdrav,

Tanja Šket
Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij