Atama logotip
EN

Odpoved in dopust

Pozdravljeni. Dala sem odpoved. O vzrokih odpovedi ne želim govoriti... Delodajalca sem prosila za sporazumno odpoved, ki mi jo je ugodil. Tudi njemu je v interesu "da grem". Trenutno sem še na porodniškem staležu, a se ta kmalu izteče. Takoj po porodniškem staležu se zaposlim pri novem delodajalcu. Težava je dopust. Iz leta 2022 in celoten letošnji. Lanskega nisem uspela v celoti pokoristiti, saj je le-ta bil prekinjen z bolniškim staležem in pozneje takoj porodniškim staležem. Zaradi porodniškega staleža tudi nisem mogla pokoristiti letošnjega dopusta. Zanima me kaj se zgodi z mojim dopustom iz 2022 in 2023? Z delodajalcem nisva nič dorekla ob sporazumni odpovedi, ko sem omenila izplačilo, so se nekako izmikali... Lahko kaj storim? Mi izplačilo dopusta pripada glede na to, da ga nisem mogla pokoristiti zaradi bolniške in porodniške? Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani!

Delodajalec delavcu neizkoriščen dopust ob zaključku delovnega razmerja izplača, kadar ga delavec ni mogel koristiti, vendar ne po svoji krivdi. Načeloma vam pravica do koriščenja dopusta pripada, saj ga niste mogli izkoristiti zaradi bolniške in porodniške odsotnosti. 

Ker pa ste dali vi odpoved, se je potrebno vprašati, ali bi dopust lahko izkoristili, če te odpovedi (po vaši volji) ne bi podali. V praksi se preostali dopust porabi v času odpovednega roka, če ga delodajalec ne odobri, potem ga mora izplačati. V vašem primeru je potrebno preveriti ali ste za koriščenje v času odpovednega roka zaprosili oziroma zaprosili delodajalca, da vam po izteku porodniške omogoči koriščenje dopusta.

Zakon točno de določa specifičnih primerov, le to, da se delavcu dopust izplača, če ga ni mogel korititi (ne po svoji krivdi).

Lep pozdrav,

Tanja Šket
Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij