Atama logotip
EN

Odpoved delovnega razmerja

Spoštovani. S sodelavko imava s 1.9.2023 namen začeti službo pri novem delodajalcu. Tukaj imava 30 dni odpovednega roka, ki sva ga pripravljeni oddelati. O najini nameri, bi šefa želeli obvestiti drugi teden ( 4.7.2023 ), da se lahko začne postopek iskanja novih zaposlenih. Moje vprašanje je sledeče: Ali ima sedanji delodajalec pravico, da nama ne odobri dopusta, ki ga imava najavljenega 3 mesece in bi ga koristila še v juliju, ko še uradne odpovedi ne bova dali? In pa, ali se lahko zgodi, da nama odpovedi ne odobri, glede na to, da odhajava dve zaposleni, oz. tri, ker ena odhaja z avgustom? Lep pozdrav in hvala lepa,

Spoštovani!

Delodajalcu se ni potrebno strinjati z vašo odpovedjo, če je v skladu z zakonom. Imate pravico podati odpoved, brez navajanja razloga, seveda z upoštevanjem zakonskih oziroma dogovorjenih odpovednih rokih.

Pri dopustu je odvisno, ali so vam predvideno koriščenje že odobrili ali še ne. V primeru, da so vam ga že odobrili preverite odgovor na pred vami zastavljeno vprašanje, objavljeno na naši spletni strani.

V primeru, da se glede koriščenja dopusta še niste dogovorili, pa je samo koriščenje stvar dogovora, kakor celo leto. Veljajo enaka pravila kot ponavadi. V redkih primerih se lahko zgodi, da delodajalec ne odobri dopusta, vendar mora imeti za to dober razlog. Glede na to, da odpoved podajate toliko prej, sem prepričana, da boste v odpovednem roku svoje delo lahko predali, ne glede na dejstvo, da boste vmes še koristili dopust. Vsekakor vam morajo omogočiti minimalne zakonske zahteve, če del dopusta ne bo možno izkoristiti, pa vam ga morajo izplačati.

Lep pozdrav,

Tanja Šket

Atama d.o.o.

 

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij