Atama logotip
EN

Regres

Lp.Vsi delavci v firmi so dobili regres v višini 1800 eurov.Meni je delodajalec izplačal minimalni regres 1200 eurov,zaradi tega ker sem bil januarja in februarja na bolniški.Pravi da je k kolektivni pogodbi dodal dopolnilo ki mu to omogoča.Ali potemtakem vsak lahko napiše dopolnilo in je s tem nad zakonom,kateri velja za celotno Slovenijo.Zanima me kakšne so kazni za delodajalca iz strani inšpektorata v primeru,če to ni dovoljeno.P.S.Vsi smo zaposleni za nedoločen čas,40 ur na teden.Hvala za vaš odgovor.

Spoštovani!

 

Zakon nikjer izrecno ne navaja, da bi morali vsi zaposleni prejeti regres v enakem znesku. Načeloma bi lahko delodajalec izplačal različne zneske regresa zaposlenim, vendar bu moral imeti za to tehten razlog. Razlog pa ne sme biti diskriminatoren na področjih, ki jih navaja Zakon o delovnih razmerjih. Delavčevo zdravstveno stanje je diskriminatoren razlog. V primeru, da vam je delodajalec izplačal nižji regres zaradi vaše bolniške odsotnosti, je to protizakonito.

Žal ne navajate kolektivne pogodbe, ki zavezuje podjetje, kjer ste zaposleni. Kaj kolektivna pogodba navaja glede določanja višine regresa težko sodim iz tega razloga. Sem pa mnenja, da vaš delodajalec ne more kar tako spreminjati določil kolektivne pogodbe, saj je to malce bolj kompleksen proces in spremembe lahko nastajajo le v dogovoru s partnerji, ki kolektivno pogodbo sprejmejo (ponavadi delodajalske organizacije in sindikalna združenja).

Predlagam, da se s konkretno situacijo obrnete na inšpektorat za delo, kjer vam bodo podali tudi informacijo o nadaljnjih postopkih.

Lep pozdrav,

Tanja Šket

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij