Atama logotip
EN

Strnejeno koriščenje letnega dopusta

Pozdravljeni. Zanima me kako je s koriščenjem letnega dopusta v 1 kosu najmanj 2 tedna skupaj. Vem, da je po zakonu potrebno dva tedna dopusta izkoristit strnjeno. Kaj če delodajalec tega ne upošteva? Pogodbo o zaposlitvi sem sklenila v 3/2023 na podlagi ZDR in Kolektivne pogodbe za tekstilno, oblačilno, usnjarsko in predelovalno dejavnost Slovenije. Odločbo od odmeri sorazmernega dopusta (21 dni) sem prejela 31.3.2023. Namreč v podjetju se je zmenjala vodja oddelka ter podalo odpoved še nekaj delavcev. Novi vodja se ne strinja z že planiranim dopustom pod prejšnjo vodjo ter ne dovoli izrabe dvotedenskega dopusta strnjeno? Dopust pa imam že rezerviran. Kakšne možnosti imam? Kam se lahko pritožim? Hvala in lep pozdrav,

Spoštovani!

V dani situaciji bi bilo potrebno najprej vedeti, zaradi česa se vaša nova vodja ne strinja z terminom vašega že odobrenega dopusta. V primeru, da obstaja dober razlog za to odločitev in bi vaša odsotnost močno vplivala na poslovni proces, potem lahko v izrednih primerih podjetje prekliče že odobren dopust, vendar vam mora povrniti škodo, ki bi ob tem nastala (že vplačana rezervacija).

Samo dejstvo, da se je na delovnem mestu zamenjala oseba, ki je odgovorna za odobritev dopusta, ne more biti razlog za spremembo.

Predlagam, da se v prvi vrsti obrnete na kadrovsko službo v podjetju, kjer nam vam pisno podajo razloge in podlago za takšno odločitev. Nato lahko na podlagi tega ukrepate dalje, če bo takšno ukrepanje potrebno.

Lep pozdrav,

Tanja Šket

Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij