Atama logotip
EN

Odmor za malico

Zanima me, kje je dolžan delavec preživeti svoj odmor za malico? Namreč podjetje nam mudi toplo malico v menzi za katero se ne žigosamo. Če želimo v času malice ven izven področja podjetja nam to sploh ni omogočeno? Ali nas delodajalec lahko v času malice zadržuje v območju podjetja? Včasih paše kratek sprehod, kava v kakem lokalu... Kaj lahko delavec stori v takem primeru? Hvala.

Spoštovani!

Najprej naj opozorim, da zakon ne določa odmora za malico, ampak odmor od dela. V praksi večina delavcav ta odmor porabi za malico, zato velja pogovorna uporaba izraza odmor za malico.

Delodajalec je delavcu dolžan zagotoviti odmor od dela. Nikjer ni zapisano, kako točno se to zagotovi. Pomembno je le, da v tistem času delavec ne opravlja svojega dela in se od njega odpočije.

Podjetja imajo v nekaterih primerih zaradi različnih dejavnikov uveljavljeno pravilo, da se področja podjetja ne sme zapuščati. Predlagam, da o razlogih za takšno odločitev povprašate v kadrovski službi in po presoji izrazite željo ali pobudo za drugačno ureditev, če bo le ta mogoča.

 

Lep pozdrav,

Tanja Šket, direktorica

Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij