Atama logotip
EN

Povečan obseg dela in delna invalidska upokojitev

Pozdravljeni, v kratkem se bom 4 ure invalidsko upokojila (imam že izdano odločbo o invalidnosti 3. kategorije). V podjetju smo dobili več projektov, pri katerih sem sodelovala pri prijavi in bom tudi pri izvajanju. Ali je možno, da mi da delodajalec pogodbo za povečan obseg dela za delo na teh projektih, če bi se strinjala s tem? Časovno mi je bilo predstavljeno, da ne bi rabila delati več kot 4 ure. Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani!

Zakon o delovnih razmerjih v 146. členu določa:

(1) Nadurno delo po 144. členu tega zakona se ne sme uvesti, če je delo možno opraviti v polnem delovnem času z ustrezno organizacijo in delitvijo dela, razporeditvijo delovnega časa z uvajanjem novih izmen ali z zaposlitvijo novih delavcev.

(2) Delodajalec ne sme naložiti dela preko polnega delovnega časa po 144. in 145. členu tega zakona:

-        delavki ali delavcu v skladu z določbami tega zakona zaradi varstva nosečnosti in starševstva (185. člen),

-        starejšemu delavcu (199. člen),

-        delavcu, ki še ni dopolnil 18 let starosti,

-        delavcu, kateremu bi se po pisnem mnenju izvajalca medicine dela, oblikovanem ob upoštevanju mnenja osebnega zdravnika, zaradi takega dela lahko poslabšalo zdravstveno stanje,

-        delavcu, ki ima polni delovni čas krajši od 36 ur na teden zaradi dela na delovnem mestu, kjer obstajajo večje nevarnosti za poškodbe ali zdravstvene okvare v skladu s tretjim odstavkom 143. člena tega zakona,

-        delavcu, ki dela krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali drugimi predpisi.

 

Lep pozdrav,

Tanja Šket,
Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij