Atama logotip
EN

zdravniški pregled

Pozdravljeni. Zaposlen sem za nedoločen čas. Zasledil sem oglas za delo ki se mi je zdel zanimiv in se nanj prijavil. Opravil sem en razgovor, s kadrov niso in poslali so me na zdravniški pregled. Po opravljenem drugem razgovoru in pregledu osnutka pogodbe sem se odločil da dela ne sprejmem. Sedaj so mi poslali račun za zdravniški pregled. Je to standarden postopek in ali je to dejansko moj strošek?

Spoštovani!

Pravila glede stroška zdravniškega pregleda si lahko preberete v članku Zdravniški pregled pred zaposlitvijo.

Kadar pride do zaposlitve, ni dvoma, da mora strošek zdravniškega pregleda kriti delodajalec. Dilema se pojavi, kadar do zaposlitve ne pride, kljub opravljenem zdravniškem pregledu.

Situacijo je potrebno pogledati širše, saj je nejasno, zakaj je bil drugi razgovor šele po opravljenem zdravnoškem pregledu. Načeloma bi se morala kandidat in delodajalec pred zaposlitvijo dogovoriti glede zaposlitve in pogojev. Delavec z udeležbo na zdravniškem pregledu potrdi, da se z zaposlitvijo strinja. V primeru, da po končanem pregledu zaposlitve ne sprejme, povzroči škodo delodajalcu. Pri tem je potrebno ugotavljati dejansko odgovornost in v skladu s tem kriti morebitno škodo.

 

Lep pozdrav,

Tanja Šket,
Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij