Atama logotip
EN

Prazniki

Pozdravljeni, v podjetju smo zaposleni v skladu s trgovinsko kolektivno pogodbo. Odprti smo 7 dni na teden, tudi praznike. Posameznik dela 5 dni na teden. Ali se nam za vsak praznik prizna 8 ur (če ga posameznik NE oddela)? Ali je kakšna razlika, če pride med tednom ali med vikendom? Razumemo, da se plača dodatek +250%, če ga posameznik dela. Ampak kako je s priznanjem ur, če na praznik ne delaš? Se prizna vsak praznik ali nobeden, če smo odprti 7 dni v tednu? Ker se počutimo oškodovani, če se nam nobeden, saj potem vedno konstantno delamo 5 dni na teden, ne glede na praznike.

Spoštovani!

Delate 5 dni na teden, 2 dni na teden ste prosti. Če praznik pride na ta dva dneva, ko ste po urniku prosti, potem se ne obračuna nič, ker ste že tako ali tako prosti. Enako je v primeru, ko je delovnik od ponedeljka do petka, praznik pa pride na nedeljo. Zaposleni za ta čas ne prejme plačila. 

Razumem, da se čutite oškodovani v primerjavi s tistimi, ki so na praznik doma in za ta čas prejmejo nadomestilo. Potrebno je razumeti, da ta oseba brez da je plačana za ta dan, ne bi dosegala potrebne kvote ur.

Žal je tako glede na branžo, kjer ste zaposleni. 

Lep pozdrav,

Tanja Šket
Atama d.o.o.

 

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij