Atama logotip
EN

Redna odpoved

Pozdravljeni. Vljudno prosim za nasvet/mnenje/odgovor. Zaposlena sem za nedoločen čas. Trenutno sem do 17.10.2023 na porodniškem staležu. S 1.9.2023 imam možnost druge, boljše zaposlitve. To bo zame pomenilo, da z 31.8.2023 prekinem porodniški stalež, ki ga bo v preostanku vzel in koristil partner. Moj odpovedni rok je 2 meseca. Zanima me, kako obvestiti delodajalca o odpovedi in kako jo podati? Redno ali sporazumno? Imam namreč še 15 dni starega dopusta iz 2022, ki ga zaradi bolezni nisem mogla pokoristiti in približno 20 dni novega dopusta iz 2023. Pripravljena sem prekiniti porodniško tudi pred 31.8.2023 z namenom koristiti dopust v "odpovednem roku" v kolikor bi mi delodajalec to dovolil. To bi v praksi pomenilo, da bi del odpovednega roka bila v porodniškem staležu in del v koriščenju dopusta. Je to izvedljivo? In kaj če se delodajalec s tem ne strinja? Pripravljena sem prekiniti porodniško toliko prej, da bi pokoristila vseh 35 dni dopusta. Zanima me kaj narediti v primeru, če delodajalec reče, da mi lahko omogoči le 20 dni koriščenja dopusta, ostalo naj koristim porodniški stalež... Mi je potem delodajalec dolžan izplačati 15 dni dopusta, glede na to, da bi mu jasno predstavila možnost in pripravljenost predčasne prekinitve porodniškega staleža z namenom koriščenja dopusta? Upam da je vpr.razumljivo. Hvala za odgovor

Spoštovani!

Prekinitev trenutnega delovnega razmerja je možna tako sporazumno kot samo iz vaše strani. Predlagam, da delodajalca o svoji odločitvi obvestite čim prej, da bo lahko v skladu z vašo odločitvijo tudi načrtoval delovni proces vnaprej. O tem ga lahko obvestite kadarkoli, tudi že sedaj. 

Predlagajte mu vašo odločitev, da bi predčasno zaklučili vašo odsotnost zaradi porodniške in v tem času koristili dopust, ki vam še pripada. V primeru, da se z vašim predlogom ne bo strinjal, lahko podate redno odpoved delovnega razmerja tako, da se bo vaš zadnji dan ujel z prvim dnem nove zaposlitve, dopust pa vam bo delodajalec moral izplačati. Enako velja, če vam odobri samo delno koriščenje dopusta.

 

Lep pozdrav,

Tanja Šket
Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij