Atama logotip
EN

Bolniški stalež-več kot 12 mes

Spoštovani. Imam vprašanje, ki je za znanca. Slednji je konec leta 2021 nastopil bolniški staleža. Takrat so mu vzeli osnovo iz plače 2020. Od tedaj do danes ni prekinil staleža. Sedaj pa je pri izplačilu bolniške prejel za cca 10-15% manjšo bolniško oz je razvidno da so mu zmanjšali osnovo. A je to v skladu z zakonom? A lahko vzamejo osnovo z leta 2022 čeprav je tedaj že itak prejemal 90% bolniške in od tega spet vzamejo 90%, ni pa nastopil delo od 2021 do danes. Za vaš odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.

Spoštovani!

Natančna pravila za izračunavanje bolniškega nadomestila določa Zavod za zdravstveno zavarovanje.

Kolikor je meni znano, mora osnova ostati enaka ves čas prejemanja nadomestila, potencialno se lahko spremeni odstotek od osnove, ki pa je vezan na trajanje bolniškega staleža. Vendar v primeru prejemanja bolniškega nadomestila v tako dolgem času predvidevam, da se ta znesek ni mogel spremeniti.

Predlagam, da se obrne na delodajalca in preveri, kje je razlog zmanjšanja nadomestila. Lahko, da je delodajalec zaradi nepoznavanja pravil z letom 2023 vzel novo osnovo, kar ni pravilno. Natančen znesek nadomestila delodajalec ugotovi tudi pri povračilu s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje.

 

Lep pozdrav,

Tanja Šket.
Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij