Atama logotip
EN

Letni dopust

Pozdravljeni. Na Vas se obracam z vprasanjem ker ne vem na koga se naj obrnem da mi razlozi malo glede letnega dopusta. V letu 2021 sem sla na bolniski stalez zaradi rizicne nosecnosti. Lani februarja 2022 sem rodila in sedaj sem na porodniskem dopustu. Letni dopust se imam v celoti od leta 2021 in 2022. Nisem ga mogla skoristiti niti v letu 2021 ker sem takoj imela bolniski stalez. Porodniski dopust mi potece konec maja letos. Zanima me kako je zdaj z tem dopustom za ti 2 leti torej za predlani 2021in lani 2022? Zanima me pa se tudi kako je z letnim dopustom glede na to da partner dela v podjetju kjer je kolektivni dopust pri nas v podjetju pa je glede na zaposlene tezko uskladiti dopust. Slisala sem da delavcu kjer ima partner kolektivni dopust v podjetju pripada prednost pred ostalimi al kako se naj izrazim in opisem. Najlepsa Vam hvala za Vas cas in odgovore

Spoštovani!

V skladu z Zakonom o delovnih razmerjih ima zaposleni na voljo čas 1 leto po preteku leta za katerega mu je dopust pripadal, da ga izkoristi, če to ni bilo možno zaradi objektivnih razlogov. V primeru, da tega ne stori, dopust propade.

Dopust, ki pa vam je pripadal za leto 2022 pa lahko izkoristite do konca letošnjega leta.

Pravila glede koriščenja dopusta so interna odločitev podjetja. Delodajalec in delavec se morata o koriščenju dogovoriti glede na potrebe delavca in delovni proces v podjetju. Splošnega pravila, ki bi dajal prednost zaposlenim, katerih partner ima kolektvni dopust žal ni.

 

Lep pozdrav,,

Tanja Šket

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij