Atama logotip
EN

Nadure zaradi obsega dela

Pozdravljeni, v podjetju sem zaposlena kot računovodja. Poleg svojega dela, dobim na mizo tudi delo drugih, kadar so odsotni. V tem letu lastniki načrtujejo prodajo podjetja. Morebitnim kupcem je bilo potrebno pripraviti nemalo podatkov. In to v obdobju priprave rednih letnih poročil. Zato sem morala opraviti precej nadur. Tako je moje redno delo precej zastalo. Ko sem pripravila izkaze sem morala opraviti še vse tekoče delo za nazaj. Ena od sodelavk je dala odpoved in z mojo sodelavko sva se sami odločili, da prevzameva vsaka polovico njenega dela, saj je bila zaposlena za 4 ure (predvsem tajniška dela), ker se bojimo da bi zaposlili novega delavca in zaradi tega vsem znižali plače (ker ni denarja, kar so enkrat že naredili). Kot računovodja sem dolžna razna poročila, obračune in podobno, oddajati v rokih, in na njih sem podpisana kot odgovorna oseba za sestavo poročila, brez tega podpisa ne morem oddati. Če ne oddam, ali če oddam nepopolno, sem za to odgovorna. Zato moram opraviti nadure. Nihče od mene konkretno ne zahteva opravljanja nadur, vendar, če želim opraviti svoje delo odgovorno in v roku, drugače ne gre. Ker nimam časa koristiti niti vsega dopusta, kaj šele nadur, sem si dala nadure v obračun plače. Tukaj pa je sedaj problem. Šef mi nadur noče izplačati, ker pravi da za to ni bil izdan nikakršen sklep. Ko mu situacijo razložim, drugi šef razlaga, da ne ve od kod mi te nadure??? Ko mi že tako ostaja neizkoriščen dopust - skoraj polovica vsako leto. Ker sem si nadure pri plači obračunala, me zanima, ali sem res v prekršku. Obračunala sem realne nadure, teh pa je več kot dovoli zakonodaja (na teden več kot 8, mesec več kot 20 in na leto bo prišlo več kot 230. Delam na dan po 10-13 ur, delam tudi med vikendom (ne vedno). Prosim za nasvet oz. odgovor.

Spoštovani!

Najprej je potrebno omeniti, da morajo biti nadure odobrene oz mora biti navodilo pisno izdano s strani delodajalca. Samostojna odločitev delavca za nadure ni mogoča.

Predvsem bi bilo v vašem primeru vašega nadrejenega takoj obvestiti, da vsega naloženega dela ne morete opraviti v rednem času. Delodajalčeva odločitev na to bi bila ali bodo odobrili opravljanje nadur ali se delo porazdeli ali pa se zaposli dodatno osebo.

Glede na to, da nadure niso bile odobrene, poleg tega pa ste opravili več kot je dovoljeno na lastno pest, bi vam priporočala, da se z delodajalcem nemudoma dogovorite kako to rešiti. Če ne bo prdlagal dobre rešitve, bo verjetno posledica neopravljeno delo.

Verjemem, da je vaša situacija neprijetna. V prvi vrsti skušajte urediti z delodajalcem, kako problem rešiti. V primeru, da to ne bo šlo, se lahko obrnete na inšpektorat.

 

Lep pozdrav,

 

Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij