Atama logotip
EN

izraba in prenos letnega dopusta

Na vas se obračam za pomoč glede koriščenju neizrabljenega letnega dopusta iz leta 2022, ki ga zaradi bolniškega staleža nisem mogla koristiti. Bolniški stalež sem pričela 18.7.2022 in se je zaključil 31.12.2022. V terminskem planu sem imela, v skladu z dogovorom z vodjem predvideno koriščenje dopusta zadnji teden v avgustu in prvi teden v septembru 2022. Zaradi bolezni in poškodbe koriščenje dopusta ni bilo možno. Porabila sem samo en dan letnega dopusta iz leta 2022 od skupno 32 dni. Smatram, da imam v skladu z 162. členom ZDR-1, pravico koriščenja dopusta iz leta 2022, katerega iz upravičenih razlogov nsem mogla porabiti, v celoti izkoristiti v naslednjem letu in sicer do konca decembra 2023, s čemer pa se moje podjetje ne strinja. Podjetje trdi, da sem imela možnost koriščenja 10 dni dopusta tudi pred začetkom bolniškega staleža, torej pred 18.7.2022 in mi v skladu z aneksom k podjetniški kolektivni pogodbi želi vzeti 5 dni dopusta. Za odgovor se zahvaljujem in lepo pozdravljam,

Spoštovani!

Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu oziroma do 30. junija naslednjega leta zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 31. decembra naslednjega leta.

Zakon ne določa ali je to vezano na celo letno odsotnost ali pa to velja tudi za krajše odsotnosti. Vsekakor drži, da bi vi lahko dopust izkoristila že prej, vendar pri tej interpretaciji ni bilo možno predvidevanje, da ga kasneje ne boste mogli.

Vsekakor pa dopusta, ki ste ga planirali v avgustu in septembru, niste mogli izkoristiti takrat, saj ste bili že bolniško odsotni.

V izogib takšnim situacijam je smiselno letni dopust planirati vnaprej, da ne pride do dilem ali bi ga delavec mogel izkoristiti ali ne. Če ste vi planirali izrabo vsega dopusta po 18.7.2022, potem vam mora delodajalec omogočiti izrabo.

Pomembno je tudi kaj navaja aneks k podjetniški kolektivni pogodbi. Podrobnosti žal ne poznam.

 

Lep pozdrav,

Tanja Šket, Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij