Atama logotip
EN

Odpoved delovnega razmerja

Spoštovani, Direktor me je obvestil, "išči si delo", razlog naj bi bile ukinjene določenih dejavnosti. Uradne odpovedi še nisem prejel, bilo pa je na širšem sestanku obelodanjeno, da "zapuščam" podjetje, ni bilo predstavljeno, da me bodo odpustili. Poudariti bi želel, da je bilo moje delovno mesto ustvarjeno v septembru prejšnjega leta, v tem letu, konec februarja pa se bo po vsej verjetnosti to delovno mesto ukinilo, tako nekako mi je nakazal direktor. Zanima me, ali lahko delodajalec delovna mesta ustvarja in jih ukinja v tako kratkem roku. Ob enem pa delodajalec zaposluje nove sodelavce na mesta za katera imam vso potrebno izobrazbo.

Spoštovani!

Najprej predlagam, da se z direktorjem dobro pogovorite o situaciji, ki ste jo opisali. Vsekakor je edini veljavni dokument, ki dokazuje prenehanje delovnega razmerja odpoved pogodbe o zaposlitvi z ustreznim odpovednim rokom. Če ste zaposleni od septembra lani, potem vam pripada odpovedni rok v trajanju najmanj 15 dni. Če ste mnenja, da bi lahko opravljali delo na kakšnem drugem delovnem mestu in izpolnjujete pogoje, potem to tudi predlagajte.

Delodajalec lahko delovna mesta oblikuje v skladu s potrebami podjetja. Seveda mora to storiti preko ustreznih postopkov in o takšnih odločitvah sprejeti ustrezne sklepe. V primeru, da bo vaše delovno mesto ukinil vam mora podati odpoved delovnega razmerja. Ob tem mora sprejeti sklep o ukinitvi delovnega mesta.

Če v podjetju obstaja delovno mesto za katerega ste kvalificirani, potem je prav da vas prerazporedi na delovno mesto. Ni pa nujno, da je za zasedbo potrebna samo ustrezna izobrazba.

Ker podrobnosti o posameznih delovnih mestih ne poznam, težko sodim ali vaš delodajalec postopa pravilno.

 

Lep pozdrav,

Tanja Šket, Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij