Atama logotip
EN

Obračun dopusta in bolniške odsotnosti

Pozdravljeni. Imam 6 dnevni delovnik. Vprašanje pa se nanaša na koriščenje dopusta in bolniške odsotnosti ter plačilo. Namreč, nam vzamejo 1 dan dopusta tudi za soboto (ne delamo vseh sobot na mesec, praviloma vsako drugo). Kar nekako še sprejmem, vprašanje pa je, kako je s samim obračunom. Namreč, dan dopusta od ponedeljka do petka nam obračunajo samo kot 7 ur, dopust na soboto pa celo samo 5 ur, pri čemer se izgovarjajo, da gre za razdelitev 40-urnega delovnika. In enako je z bolniško - zdravnik mi je odredil izolacijo od ponedeljka do sobote, se pravi 48 ur, plačanih sem imela samo 40. Prosim za dodatno obrazložitev kako je pravilno glede na zakon. In upam da sem dobro obrazložila vprašanje. Hvala

Spoštovani!

Za natančen odgovor bi potrebovala dodatne informacije. Predvsem za koliko ur tedensko ste zaposleni, kako so ure dela razporejene čez teden in kako se določa urnik dela.

Predvidevam, da ste zaposleni za 40 ur na teden. To pomeni, da je teh 40 ur razdeljenih na 5 ali 6 delovnih dni. Kako so ure razporejene znotraj tedna je razvidno iz razporeda dela. Kar pomeni, da če vi vzamete cel teden dopusta (ali ste bolniško odsotni), potem je to 40 ur. Več kot 40 ur bi bilo mogoče le v primeru neenakomerne razdelitve ali 12-urnega delovnika.

Dopust se obračunava v dnevih, koliko ur je posamezen dan, določa razpored dela, ki ga imate dokaj verjetno določenega vnaprej.

Tudi dopusta na sobote, ko ne delate vam ne morejo "vzeti". Minimalni letni dopust je 4 tedne. Kadar je delovnik od ponedeljka do petka, potem en teden obsega 5 dni, kar pomeni 20 dni dopusta. V primeru, da je delovni čas od ponedeljka do sobote, teden dopusta pomeni 6 dni, na letni ravni 24 dni. Vendar pa, če en in drug teden (5 ali 6 dni) preračunamo v ure, znaša teden dopusta 40 ur. Torej na letni ravni vam pripada najmanj 4*40 ur dopusta (poenostavljeno).

V primeru, da vi delate od ponedeljka do sobote, vsak dan 8 ur, so v vašem primeru nadure, saj na tedenski ravni to nanese 48 ur, v tednu ko delate od ponedeljka do petka pa 40 ur. Bolniška ali dopust pokrivata le redno delo.

 

Smo pa o podobnih situacijah že pisali. Predlagam, da malce pogledate med pogostimi vprašanji.

 

Lep pozdrav,

Tanja Šket, Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij