Atama logotip
EN

Dohodnina, nadure

Pozdravljeni! Zanima me kako močno lahko nadurno delo vpliva na dohodnino? Na mesec se v povprečju naredi 6 nadur. Še posebej pa me zanima ali lahko v računovodstvu primerno korigirajo zadeve, da jaz ne bom plačal dohodnine? Sam sem raje mesečno malo prikrajšan, kot pa da potem dobim par sto eur za plačat. Osnovna bruto mesečna plača je 2600; predpostavljamo, da so prispevki plačani minimalno oz. koliko pač zakonodaja predpisuje. Dodatno pa me še zanima, če se te nadure tudi poznajo kaj pri samem izračunu pokojnine ali iz tega vidika nadure niso smiselne. Hvala!

Spoštovani!

Prispevki in akontacija dohodnine se na bruto plačo obračunavajo v določenem odstotku, ki je vezan na obračunano bruto plačo. Akontacija dohodnine se odvaja sproti, v naslednjem letu prejmete s strani države informativni obračun, ki navaja koliko je znašala vaša letna dohodnina. Doplačilo ali vračilo dohodnine je odvisno od več dejavnikov, predvsem pa od celoletnih dohodkov in olajšav.

Ali boste morali doplačati dohodnino je vnaprej težko reči, saj je kot omenjeno odvisna od več dejavnikov. Na spletu lahko najdete informativne izračune, ki vam pokažejo vašo obveznost plačila. Načeloma, če imate enake bruto zneske vsak mesec, bo stopnja mesečne akontacije ekvivalentna letni stopnji.

Celotni bruto znesek, ki ste ga prejeli je osnova za izračunavanje višine pokojnine.

Lep pozdrav,

Tanja Šket
Atama d.o.o.

 

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij