Atama logotip
EN

Koriščenje dopusta po porodniški

Pozdravljeni. Z aprilom 2021 sem pričela z bolniško zaradi rizične nosečnosti. Do poroda (november 2021) sem bila na bolniški, potem pa sem pričela s porodniško saj sem rodila en mesec pred predvidenim rokom. Porodniška mi izteče novembra 2022, jaz pa imam za pokoristit cel lanski in letošnji dopust. Ker pa sem zaradi razvojnih težav dobila podaljšano porodniško (do februarja 2023) so mi v podjetju rekli da mi lanski dopust tako propade. Ali je to možno, glede na to da ga niti nisem imela možnosti koristit? Imam kakšne možnosti da mi ga izplačajo ali se mi prenese na 2023? Hvala za odgovore.

Spoštovani!

Dopust, ki ga delavec ne more izkoristiti v tekočem letu je možno izrabiti do 30.6. naslednje leto. Kadar je bil delavec bolniško odsoten v tekočem letu in je to razlog, da dopusta ni mogel pokoristiti, ga lahko izkoristi do konca naslednjega leta. Kar pomeni, da ste imela možnost izkoristiti dopust iz leta 2021 do 31.12.2022. V primeru, da v celem letu tega dopusta niste mogli izkoristiti zaradi odsotnosti, potem vam seveda propade.

Seveda vam za leto 2022 kljub temu, da celo leto niste bila prisotna na delovnem mestu, pripada dopust, ki ga lahko izkoristite v letu 2023. Prav tako dopust za leto 2023. Izplačilo neizkoriščenega dopusta ni mogoče, saj ste še vedno zaposlena. Prav tako ni možen prenos.

 

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij