Atama logotip
EN

Pogodba za dč, odpravnina, porodniška

Spoštovani. Sem zaposlena v vrtcu, trenutno na delovnem mestu pomočnika vzgojitelja. Zaposlena sem že 3 leta oz. od septembra 2019. Letos sem zanosila in tako mi vrtec ne bo podaljšal pogodbe o zaposlitvi, čeprav mi je bilo rečeno, da mi je vodstvo nameravalo dati pogodbo za ndč, a je sedaj, na situacijo kot je, ne dobim. Zanima me, ali imam pravico do pogodbe za ndč, po kriteriju 2 let? Do sedaj sem podpisala tri pogodbe za opravljanje dela za eno leto oz. do 31. 8. na mestu pomočnika vzgojitelja (nisem nadomeščala bolniške). Septembra 2020 pa sem poleg omenjene pogodbe za pomočnika, podpisala še pogodbo za vzgojitelja (nadomeščanje odsotne delavke). Delo sem opravljala celo šolsko leto. Na tej pogodbi mi je pisalo, da mi v času opravljanja dela po tej pogodbi pravice, obveznosti in odgovornosti po pogodbi (št. pogodbe za pomočnika vzgojitelja) mirujejo. Ali to pomeni, da je bila pogodba za pomočnika vzgojitelja ta čas kot “neveljavna“ (ker dela nisem opravljala na tem delovnem mestu, imela pa sem pogodbo), ali se tudi ta pogodba šteje v čas dveh let, kot naj bi ti pogodba za enako delovno mesto iz dč prešla v ndč? Po poteku zadnje pogodbe mi pripada odpravnina. Zanima me ali mi odpravnina pripada za vsa tri leta ali le za čas, ko po pogodbi nisem nobenega nadomeščala, torej mi za leto ko sem opravljala delo na mestu vzgojitelja ne pripada? Zanima me tudi ali bi mi odpravnina pripadala tudi v primeru, da bi mi delodajalec sedaj po poteku pogodbe za dč, dal še pogodbo za čas enega meseca in sicer za nadomeščanje bolniških odsotnosti, ali bi se s to pogodbo ta pravica izničila? Se torej za odpravnino glede le zadnja pogodba ali vse pogodbe za nazaj? Zanima me tudi, ali me lahko drug delodajalec zaposli v času, ko jaz že nastopim oz. ko mi že teče porodniški dopust (po končanju delovnega razmerja) ali takrat to ni več mogoče in bi se morala zaposliti že pred pričetkom porodniškega dopusta?

Spoštovani!

Kolikor vas razumem, ste dejansko delali 2 leti kot pomočnik vzgojitelja in eno leto kot vzgojitelj? Če je temu tako, potem po mojem mnenju ne morete seštevati vsega skupaj, ampak je potrebno pogledati koliko časa dejansko ste delali na posameznem delovnem mestu. Mirovanje pogodbe pomeni, da vas načeloma zaposlitev v mirovanju čaka, če in ko se aktualna konča.

Odpravnina vam načeloma pripada za vsa tri leta zaposlitve, če je seveda ustrezno naveden razlog za sklenitev pogodbe za določen čas.

 

Lep pozdrav,

Tanja Šket, Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij