Atama logotip
EN

Nosečnost takoj po podpisu pogodbe za določen čas

Pozdravljeni! Zaključujem magisterij (manjka mi le še dokončana magistrska naloga) in v tem času sem se odločila, da se zaposlim. S 1.9. sem pričela z delom učiteljice DSP-ja v osnovni šoli. Nekaj dni pred začetkom zaposlitve pa sem izvedela, da sem noseča (šele 6. tednov). Po mojih izračunih bi rok poroda bil začetek maja/konec aprila, pogodba pa mi velja predvidoma do aprila 2022, saj nadomeščam učiteljico, ki je zdaj na porodniškem dopustu. Rečeno mi je bilo, da se lahko to še zavleče in jo bom nadomeščala še meseca maja. Za naprej pa mi bodo sporočili, če me bodo še potrebovali. Ali mi bo v mojem primeru pripadalo starševsko nadomestilo (t.j. porodniška)? Prav tako me zanima kdaj naj delodajalca obvestim o nosečnosti? Zdaj mi je namreč pričela teči poskusna doba (2. meseca) in nato šele podpišem pogodbo za naprej. Naj ga o tem obvestim po ali pred podpisom naslednje pogodbe? Že v naprej se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam,

Spoštovani!

Upravičenost do starševskega nadomestila ugotavljajo Centri za socialno delo. Predlagam, da se glede tega obrnete na njih.

Predlagam, da delodajalca o svoji nosečnosti obvestite čim prej. Zavedati se je potrebno, da se določene delovne naloge za nosečnice prilagodijo, glede na oceno tveganja. Delavec je delodajalca dolžan obvestiti o okoliščinah, ki bi lahko vplivale na opravljanje dela.

V primeru, da nadomeščate sodelavko, ki je začasno odsotna, predvidevam, da imate sklenjeno pogodbo za določen čas do njene vrnitve. Načeloma se po zaključku poskusnega dela ne sklepa nova pogodbe.

 

Lep pozdrav,

Tanja Šket, Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij