Atama logotip
EN

Dopust

Spoštovani, zaposlen sem v javnem zavodu, za nedoločen čas. Ko sem želel izkoristiti 2 tedna dopusta v enem kosu, mi delodajalec tega ni odobril, izkoristil sem le en teden in pol v kosu. Ostalo mi je še 10 dni dopusta, ki pa ga ne bi želel izkoristiti v enem kosu, saj se mi je z odločitvijo delodajalca podrl načrt in rezervacija planiranega dopusta. Ali res moram koristiti 10 dni dopusta v kosu, ali je še kakšna druga rešitev? Hvala za odgovor. Lp

Spoštovani!

Prvi odstavek 162. člena Zakona o delovnih razmerjih jasno navaja, da mora en del letnega dopusta trajati najmanj dva tedna. Gre za obveznost delavca, delodajalec pa bi mu moral to omogočiti.

Koriščenje dopusta je odobreno s strani delodajalca, ki pa mora ob tem upoštevati možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter njegove družinske obveznosti. Če delovni proces ne dovoljuje odsotnosti delavca, lahko delodajalec zavrne zahtevo delavca za dopust.

V primeru, da je delodajalec vašo zahtevo za koriščenje dopusta upravičeno zavrnil oziroma je ni odobril, bi morali dopust načrtovati drugače, kljub temu da razumem vaše stališče.

Vaša zakonska obveznost, da izkoristite dva tedna v kosu tako ostaja, delodajalčeva obveznost pa je, da vam ga odobri. V primeru, da dopusta v strnjenih dveh tednih ne boste želeli koristiti ne glede na vašo obveznost pa predlagam, da delodajalcu predložite pisno izjavo.

 

Lep pozdrav,

Tanja Šket, Atama d.o.o.

 

 

 

 

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij